În cursul zilei de luni, 31 iulie, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, și ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) la București, Kathleen Ann Kavalec, au avut o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre cooperarea judiciară bilaterală, combaterea traficului de persoane și digitalizarea sistemului judiciar de la noi din țară.

Pe fond, Ministerul Justiției a trimis un comunicat de presă în care anunță că parteneriatul cu Statele Unite ale Americii (SUA) este o necesitate pentru promovarea drepturilor omului și pentru statutul de drept.

„În acest sens, oficialul român a salutat nivelul foarte bun al cooperării bilaterale în domeniul judiciar, propunând noi teme de colaborare, precum educaţia juridică în şcolile din România. De asemenea, ministrul justiţiei a notat importanţa unei legislaţii predictibile pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi stimularea investiţiilor străine directe în economia românească”, se arată în comunicat.

România, angajată împotriva corupției

În plus, Alina Gorghiu a subliniat că România este în continuare angajată în lupta împotriva corupției și în punerea în practică a recomandărilor Comisiei de la Veneția și a Raportului 2022 privind statul de drept. Reprezentanta României a citat progresele recente din sistemul judiciar, inclusiv ratificarea de către România a Convenției OCDE împotriva corupției și adoptarea de către Parlament a legislației de modificare și completare a Codului penal și a Codului de procedură penală în luna iunie.

Digitalizarea sistemului juridic românesc a fost unul dintre subiectele abordate în cadrul conversației. Oficialul român a menționat că, în prezent, Ministerul Justiției pune în funcțiune sistemul ECRIS V, care va oferi tuturor părților interesate acces electronic și în condiții de siguranță la documentele judiciare.

Înființarea departamentului pentru victimele infracțiunilor

Potrivit sursei citate, ministrul Justiției a făcut o prezentare a stării sistemului penitenciar din România și a precizat că, în următorii patru ani, vor fi construite două noi penitenciare pentru a găzdui aproximativ 2000 de deținuți în plus.

Alina Gorghiu a abordat problema traficului de persoane și a declarat că Ministerul Justiției și-a îndeplinit responsabilitățile în conformitate cu Raportul 2022 privind traficul de ființe umane și cu alte rapoarte naționale în acest domeniu.

Departamentul pentru victimele infracțiunilor a fost înființat recent în cadrul ministerului, după cum a menționat și ministrul Justiției.

Alina Gorghiu a adus în discuție și legea propusă recent de ministerele Justiției și de Interne pentru extinderea ordinului de protecție la toate categoriile de victime și formele de violență, inclusiv la violența cibernetică. Astfel, mai multe tipuri de agresori pot fi urmăriți cu ajutorul unei brățări electronice, indiferent de relația lor cu victima.