Cercetătorii au analizat 17 studii despre cancer publicate între 1966 și 2020 pentru a determina o legătură între consumul de ciuperci și dezvoltarea cancerului – în special a cancerului de sân. Au descoperit că ciupercile pot ajuta într-adevăr la protecția împotriva cancerului, datorită bogăției lor în vitamine, substanțe nutritive și antioxidanți.

Ciupercile ne pot feri de cancer

Conform studiului, persoanele care au consumat zilnic 18 grame de ciuperci au prezentat un risc de cancer cu 45% mai mic comparativ cu cele care nu mâncat deloc.

Ciupercile sunt bogate în vitamine, substanțe nutritive și antioxidanți și chiar dacă cele din specii exotice au cantități mai mari de aminoacizi decât ciupercile albe sau alte tipuri comune, orice varietate poate reduce riscul de cancer.

„Ciupercile sunt cea mai mare sursă dietetică de ergotioneină, care este un puternic antioxidant și celular”, a spus Djibril M. Ba, participant la studiu. „Reaprovizionarea cu antioxidanți poate ajuta la protejarea împotriva stresului oxidativ și la scăderea riscului de cancer”.

Cercetătorii au remarcat cele mai puternice efecte pentru cancerul de sân, deoarece persoanele care au consumat în mod regulat ciuperci au avut un risc semnificativ mai mic.

John Richie, cercetător la Penn State Cancer Institute și co-autor al studiului, spune că sunt necesare și studii viitoare pentru a identifica mai bine mecanismele implicate, însă dovezile cu privire la efectele benefice ale ciupercilor sunt cât de poate de clare

Alimentul care ne păzește de Salmonella

Un studiu publicat recent și citat de Healthline arată că chefirul oprește dezvoltarea bacteriilor care cauzează boli, inclusiv Salmonella. Potrivit sursei anterior citate, consumul de chefir duce la scăderea colesterolului și reduce inflamațiile.

Trebuie menționat că, deși oamenii de știință cunoșteau proprietățile antimicrobiene ale chefirului, ei nu erau siguri cum acesta inhibă dezvoltarea bacteriilor care cauzează bolile.

„Aceste rezultate sunt de luat în calcul deoarece este prima demonstrație care arată că prezența bacteriilor patogene la om poate fi atenuată de substanțele găsite în produsele lactate, cum ar fi iaurtul sau chefirul”, a declarat autorul principal al lucrării, prof. Raz Jelinek.

Sursă foto: Dreamstime