Cercetătorii din Franța susțin că au găsit într-un aliment foarte banal soluția pentru a ajuta persoanele infectate cu noul coronavirus să lupte cu boala.

Astfel, probioticele, care pot fi găsite în produse precum chefirul, ar putea ajuta oamenii să lupte împotriva noului coronavirus, anunță ei.

Mai exact, conform specialiștilor din Franța, probioticele ar putea fi folosite cu succes în profilaxia şi terapia adjuvantă la pacienții cu COVID-19.

Ei au explicat că noul coronavirus ar avea capacitatea să infecteze anumite bacterii prezente în corpul uman şi că, astfel, acestea pot ascunde virusul.

Importanța probioticelor

Concret, virusul ar infecta bacteriile Prevotella ce provoacă apoi inflamaţii uneori fatale. Se ştie deja că infecţiile ce implică Prevotella dau infecţii respiratorii, inclusiv acute.

Poate cel mai important aspect al studiului făcut de francezi este acela că probioticele sunt capabile să împiedice Prevotella să formeze biofilme, adică unul dintre mijloacele cu care bacteriile se apără de sistemul nostru imunitar şi de antibiotic, arată a1.ro.

Pentru exemplificare, persoanele obeze, care sunt mai afectate de noul coronavirus, au o microfloră ce este şi mai bogată în Prevotella. Dacă administrarea de probiotice la această populaţie dă rezultate bune în ceea ce priveşte îmbunătăţirea markerilor obezităţii, aceste rezultate sunt şi mai vizibile pentru indivizii la care bacteriile au fost foarte prezente, arată studiul.

Infecție mixtă

Dacă se dovedeşte că infecţia cu COVID-19 este una mixtă, atât virală, cât şi bacteriană, atunci acea combinaţie de hidroxiclorochină şi azitromicină, de care vorbeşte renumitul profesor Didier Raoult, este cu atât mai eficientă, arată sursa citată.

Rezultatele noilor studii făcute pe probiotice sunt noi şi destul de promiţătoare. Echipa de cercetare a Universităţii din Colorado chiar încearcă să folosească o versiune modificată genetic a bacteriei lactobacillus acidophilus, ce se regăseşte de obicei în iaurt, chefir, sana.

Ei spun că acest probiotic ar putea fi transformat pe viitor într-un vaccin.