Peste 100 de pacienți din diferse țări ale lumii, tratați cu medicamentul inovativ american, Remdesivir, care aveau forme grave de coronavirus, s-au vindecat.

“Compania producătoare a acestui medicament, din SUA, a dat publicității primele cifre oficiale legate de un studiu clinic avansat pe care-l desfășoară la nivel mondial. În acest studiu sunt înrolați 4.000 de pacienți din diverse țări din lume. Majoritatea sunt cu forme grave. Deci 2400 au forme grave și 1600 au forme medii. Rezultatele pe care le-a difuzat compania producătoare, Gilead, vin din Chicago, iar din cei 113 pacienți cu forme grave s-au vindecat 111.

Au fost 2 decese, dar restul, care erau cu o formă gravă, au fost vindecați. După două-trei zile de tratament, starea pacienților s-a îmbunătățit atât de mult încât au putut să părăsească secțiile de terapie intensivă și majoritatea au părășit și spitalele după o săptămână, într-o stare de sănătate bună, ceea ce arată că e vorba de o moleculă care e eficace. La sfârșitul acestui studiu sper să putem să participăm și noi pentru că am făcut eforturi să includem România pe lista țărilor care vor testa acest medicament.

Studiul se numește Solidarity și e coordonat de Organizația Mondială a Sănătății. Suntem într-o fază avansată ca să aplicăm cu succes, sper, și să avem acces pentru unii pacienți din România la aces medicament inovativ. Sper, de asemenea, ca la sfârșitul acestei perioade, care nu e foarte îndepărtată, acest medicament să obțină autorizația din partea autorităților americane și, ulterior, din partea autorităților de reglementare din alte țări și, în special, din UE, care ne interesează pe noi în mod deosebit”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.