Criza va afecta cel mai puternic industria alimentară anul viitor, românii fiind nevoiţi să taie dramatic dinre alimente de pe lista de cumpărături, conform unei analize efectuate de X-Trade Brokers.

Preţurile bunurilor de consum vor creşte anul viitor, iar o eventuală depreciere a leului ar accentua efectele crizei pentru populaţie. Deşi anul acesta preţurile din sectorul imobiliar şi industria auto au scăzut, reticenţa băncilor de a acorda credite populaţiei şi creşterea şomajului au diminuat puterea de cumpărare.

Dacă până acum criza a cauzat falimentul unor firme mai mici, analiştii de la X-Trade brokers sunt de părere că în prima jumătate a anului viitor vom asista la falimentul unor firme mai puternice. „Încă nu am ajuns nici măcar aproape de punctul de jos al crizei, iar problemele cu adevărat grave vor apărea în perioada următoare şi în prima jumătate a anului viitor,” a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Acest lucru face ca activitatea Băncii Naţionale a României de susţinere a monedei naţionale să fie foarte importantă.

Preţul petrolului va creşte

Preţul petrolului va creşte în viitor, odată cu relansarea economiei SUA şi a creşterii valorii dolarului faţă de euro. „Economia românească nu cred că va fi pregătită să facă faţă anul viitor unui preţ al petrolului care va tinde sau va atinge un nivel de trei cifre,” a declarat Safta.

Organizaţiile internaţionale prevăd o creştere globală a preşurilor produselor alimenatre, ca urmare a creşterii preţurilor la producătorilor cu circa 10-20 la sută în 2010, fapt cauzat de trei factori: scumpirea combustibilului, cererea în creştere pentru biodiesel şi schimbările climatologice.

În aceste condiţii, susţinerea agriculturii este de importanţă majoră în asigurarea unor preţuri suportabile pentru alimente şi pentru a stopa declinul industriei alimentare. Conform lui Safta, este necesară „creşterea producţiei agricole cu cerere de piaţă şi scăderea dependenţei de produsele importate, care se plătesc în euro şi care vor avea preţuir din ce în ce mai mari”.