Un studiu recent, publicat în ”Clinical Gastroenterology and Hepatology”, a examinat impactul consumului de alimente fast-food în rândul adulților din SUA și legătura sa cu acumularea grăsimii în ficat. Cercetătorii au descoperit că un aport de 20% sau mai mult din caloriile zilnice, din alimente tip fast-food, poate crește riscul de a face o boală hepatică cunoscută sub numele de steatoză, potrivit Medicalnewstoday.

Pericolele consumului de fast-food

Alimentele tip fast-food sunt foarte populare în SUA. Americanii preferă să mănânce o pizza sau un hamburger cu cartofi prăjiți, decât să-și gătească acasă o hrană sănătoasă. Ignoră, astfel, faptul că alimentele tip fast-food au adesea cantități mari de sare și grăsimi adăugate.

Bogată în grăsimi, calorii și zahăr, dar săracă în nutrienți și fibre

Tarra Bassi, specialist în nutriție, care nu a fost implicat în studiu, a explicat pentru Medical News Today: „Mâncarea servită la restaurantele fast-food este adesea bogată în grăsimi, calorii și zahăr, dar săracă în nutrienți și fibre. Deși consumul ocazional de alimente fast-food nu este o problemă, a le mânca în mod constant poate crește riscul de obezitate, atac de cord, steatoză hepatică și alte afecțiuni”.

Persoanele care fac steatoză hepatică pot suferi de complicații precum boli cardiovasculare, cancer hepatic sau boli hepatice în stadiu terminal.

Alimentele fast-food și boala ficatului gras

Acest studiu a inclus adulți cu vârsta de peste 20 de ani și a folosit date din Sondajul Național de Sănătate și Nutriție. Cercetătorii au analizat datele și au măsurat steatoza pe baza unor parametri specifici. În cazurile a aproximativ 4.000 de adulți, 29% au  spus că au beneficiat în procent de un aport de 20% sau mai mult din caloriile zilnice din alimente fast-food.

Caloriile din fast-food, asociate cu risc crescut de steatoză

Cercetătorii au descoperit că 20% sau mai mult din aportul zilnic de la fast-food a fost asociat cu steatoză. Acest risc de asociere a fost cel mai pronunțat în rândul persoanelor care aveau obezitate sau diabet. Astfel, spun cercetătorii, persoanele din aceste grupuri ar putea suferi efecte mai grave asupra ficatului, decât cei din populația generală. Dr. Ani Kardashian, hepatolog cu Keck Medicine din USC, a remarcat că rezultatele studiului ar putea motiva oamenii să facă alegeri alimentare mai sănătoase.

„Speranța mea este că acest studiu va încurajea oamenii să caute opțiuni alimentare mai hrănitoare și sănătoase și să se informeze mai bine în legătură cu importanța evitării alimentelor bogate în grăsimi, carbohidrați și zaharuri procesate”, a spus ea.