Principalul factor de risc alimentar legat de mortalitate este dieta bogată în sodiu, săracă în cereale integrale, fructe, nuci și semințe, legume și grăsimi omega-3.

Nu există o singură dietă perfectă pentru toată lumea

De fapt, potrivit Parade.com, diferitele modele de alimentație pot reduce bolile și moartea prematură, arată cel mai recent studiu, realizat de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

”Mesajul pe care vrem să-l dăm cu acest studiu este că nu există o singură dietă care să fie perfectă pentru toată lumea.

O dietă sănătoasă trebuie să fie flexibilă, adaptată  astfel încât să satisfacă nevoile individuale, preferințele alimentare și tradițiile culturale”, spune Frank B. Hu, unul dintre autorii studiului, șeful Departamentului de Nutriție de la Harvard.

Dieta mediteraneană și dieta pe bază de plante

Noul studiu a fost amplu și a fost realizat pe termen lung. Acesta a inclus peste 75.000 de femei și 44.000 de bărbați.

Niciun participant nu a avut cancer sau boli cardiovasculare înainte de studiu. La fiecare patru ani, participanții au completat chestionare privind alimentația. Iată care au fost diferitele modele de alimentație, care pot reduce bolile și decesul prematur:

Dieta mediteraneană. Este una care se concentrează pe proteinele slabe, precum peștele și puiul, produse proaspete și grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline și avocado. A fost considerată drept cea mai bună dietă pentru 2023 de US News & World Report.

– Dieta pe bază de plante. Este asemănătoare cu dieta mediteraneană, dar fără produse de origine animală precum carnea de pasăre și brânza.

Actualizate la fiecare cinci ani de USDA și HHS, aceste ghiduri recomandă dieta pe bază de proteine slabe și pe bază de plante, fructe și legume, limitând consumul de carne roșie, alimente procesate, alcool și zahăr adăugat.

Principiile de bază ale alimentației sănătoase ar trebui să rămână aceleași

Un dietetician spune că noul studiu dă speranță persoanelor care nu vor neapărat să-și creeze un meniu bazat pe un anumit „tip” de dietă.

Acest studiu indică faptul că nu trebuie să rămâi la o singură abordare alimentară sănătoasă toată viața. Cu toate acestea, principiile de bază ale alimentației sănătoase ar trebui să rămână aceleași: mai puține alimente procesate și mai multe fructe și legume, nuci, cereale integrale și leguminoase.

Nu în ultimul rând, mâncați mai puțină carne roșie și alimente ultra-procesate bogate în zahăr, sodiu și amidon rafinat.