Prof. Dr. Alexandru Rafila, actualul vicepreședinte al Camerei Deputaților, a vorbit, astăzi, la Realitatea PLUS, despre proiectul de lege promovat de PNL și de UDMR. Proiect ce prevede obligativitatea introducerii certificatului verde.

Alexandru Rafila, vicepreședintele Camerei Deputaților, a explicat că proiectul de lege vizează doar personalul medical din România, nu și alte domenii de activitate de pe piața muncii.

Cu toate acestea, Alexandru Rafila a menționat că amendamentele depuse în Parlament au mărit aria de acțiune.

„Certificatul verde nu e o sperietoare”

În urma declarațiilor făcute la Realitatea PLUS, prof. dr. Alexandru Rafila  a concluzionat că, în prezent, cetățenii României nu diferențiază certificatul verde de uz profesional de documentul cerut pentru accesul în diverse activități din spațiul public. Totodată, acesta a afirmat ferm că certificatul verde reprezintă o măsură de protecție individuală și colectivă împotriva infectării cu Covid-19. Măsură ce a fost adoptată pentru micșorarea numărului de infectări, nu pentru a discrimina oamenii din țară.

„Noi am propus un amendament care instituia un fel de moratoriu (…). A fost respins așa că vom vedea ce discuție vom avea la Camera Deputaților. Un astfel de proiect trebuie avut în vedere în urmă unei discuții. Lumea nu face diferența între certificatul verde de uz profesional și cel cerut pentru accesul al diverse activități. Certificatul verde nu e o sperietoare, ci o măsură de protecție individuală, dar și colectivă”, a afirmat Alexandru Rafila pentru Realitatea PLUS.

Restricțiile din România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat Hotărârea numărul 91 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2.

Persoanele vaccinate care posedă un certificate verde, vor fi însă exceptate de la unele restricții. Astfel că accesul în mall, hotel, restaurant și cafenele se face doar cu certificatul verde.

Se propune ca accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, precum și accesul în cadrul centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. De la obligația prevăzută la alineatul anterior referitoare la accesul controlat sunt exceptate activitățile religioase precum și cele din unitățile de alimentație publică în care doar se comercializează produsele alimentare și băuturile alcoolice sau nealcoolice dispuse în afara centrelor comerciale, târgurile, bâlciurile și talciocurile.

Obligația de vaccinarea sau trecere prin boală impusă pentru participarea la activitățile și evenimentele prevăzute la art. anterior sau pentru acces în incinta centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, nu se aplică copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani dacă sunt însoțiți de un adult vaccinat sau trecut prin boală.

Obligația de vaccinarea sau trecere prin boală impusă pentru permiterea accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, sau în clădirile de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, nu se aplică copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani dacă sunt însoțiți de un adult vaccinat sau trecut prin boală.