Alexandru Rafila, despre vaccinarea obligatorie: Nu trebuie să acopere eșecul campaniei de vaccinare

Invitat în emisiunea lui Victor Ciutacu, Alexandru Rafila a vorbit despre declarațiile ministrului Sănătății cu privire la valul 4 al pandemiei. Acesta subliniază că pregătirea de care a vorbit Ioana Mihăilă ar trebui să se concentreze pe limitarea numărului de cazuri, pentru a nu pune presiune pe sistemul de sănătate.

În același timp, reprezentantul României la OMS a spus că este important ca activitățile din România să rămână deschise pentru că țara nu își mai permite încă o carantină. El spune că este momentul ca cineva să își asume că valul 4 al pandemiei nu a putut fi evitat și să își asume consecințele.

”Eu vad ce se intampla la mine in spital, la Matei Balş. Evolutia vedem ca in ultimele doua saptamani s-a dublat, speram sa nu ajungem ca in Olanda, unde s-a marit de 5 ori.

Ideea este ca noi avem si un grad de vaccinare cam la jumatate fata de media europeana. Studiile arata ca imbolnavirea este posibila si la persoanele vaccinate, dar se reduce cu 90% numarul de persoane internate si numarul de decese.”, a spus Alexandru Rafila.

Introducerea unor măsuri de vaccinare obligatorie

Alexandru Rafila a comentat posibilitatea introducerii unor măsuri obligatorii de vaccinare pentru anumite categorii de persoane. Acesta este de părere că eșecul unei campanii de vaccinare nu trebuie înlocuit cu măsuri de constrângere a celor care nu doresc să se vaccineze.

„In primul rand ca discriminarea si segregarea nu sunt lucruri bune, asta o spune si OMS. Nu cred ca esecul campaniei guvernului trebuie inlocuit cu masuri coercitive. Ganditi-va la mediul rural, unde acoperirea vaccinala este de maxim 10%. Cand stii ca se intampla lucrul asta, nu faci nimic, apoi vii cu masuri coercitive. Primele masuri ar trebui luate impotriva celor care au gestionat campania, si aici nu ma refer la domnul Gheorghita, care este cadru militar, el a organizat logistic.

Premierul spunea acum doua saptamani ca nu conteaza cati vaccinati sunt, ci cate cazuri, ca sunt putine. Ok, dar daca or sa fie multe, va conta cati vaccinati sunt?

Unde e parteneriatul cu diverse institutii? Vad ca acum este vorba de Biserica, dar de ce nu si-au pus problema de la inceput? Cat timp nu exista un comportament tolerant si de colaborare, niciodata nu o sa obtii un rezultat favorabil. Poate va fi favorabil, pe timp scurt, dar pana la urma nu.”, a adăugat Alexandru Rafila.

Sursă foto: Dreamstime