Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a vorbit din nou despre impozitarea progresivă, fiind de părere că este necesară introducerea impozitului progresiv pe veniturile globale şi proprietăţile românilor. Într-un discurs ţinut la Academia de Studii Economice, luni, Florin Georgescu a reiterat ideea taxării progresive, idee pe care a mai insistat şi în trecut, susține Adevarul

Florin Georgescu susţine că este necesar să se revizuiască sistemul fiscal, cu accent pe impozitarea progresivă a veniturilor globale şi a proprietăţilor persoanelor fizice. „În planul bunurilor şi serviciilor publice destinate populaţiei, România necesită în viitor alocări suplimentare semnificative de fonduri în sectoarele sănătate, educaţie şi infrastructură fizică, în condiţiile unor venituri bugetare, îndeosebi de natură fiscală, situate la niveluri îngrijorător de joase. Rezultă necesitatea ca, în scopul asigurării unei baze solide pentru furnizarea bunurilor şi serviciilor publice, să se revizuiască substanţial sistemul fiscal, fără afectarea sectorului companiilor, cu accent pe impozitarea progresivă a veniturilor globale şi a proprietăţilor persoanelor fizice – măsură care se impune în mod obiectiv, în condiţiile mutaţiilor structurale majore produse la nivelul distribuţiei veniturilor şi averii populaţiei în ultimii aproape 30 de ani. 
Adoptarea acestor îmbunătăţiri de fond ale regimul fiscal autohton este necesară, cu atât mai mult, cu cât, actualmente, în România se manifestă în domeniul fiscal-bugetar o trinitate imposibil de realizat: creşterea puterii de cumpărare a cetăţenilor, concomitent cu dezvoltarea infrastructurii fizice şi umane; menţinerea deficitului bugetar total în limita a 3% din PIB, în paralel cu reducerea deficitului structural; neutilizarea, în condiţiile repartiţiei deficitare a valorii nou create în economie, a politicii fiscale ca pârghie de redistribuire între factorii de producţie (capital şi muncă) şi, în interiorul acestora, pe baza unor criterii stimulative economic şi corecte din punct de vedere social”, a declarat marţi Florin Georgescu. 
Georgescu mai spune că, pe fondul „unor asimetrii şi dezechilibre, procesul construcţiei capitaliste a generat în România o categorie restrânsă de câştigători ai tranziţiei, dar mai ales o masă extinsă de perdanţi ai tranziţiei”. „Referitor la această situaţie, potrivit unor recente studii sociologice, 63% dintre români au o părere proastă şi foarte proastă despre câştigătorii tranziţiei, respectiv cei care au reuşit să se îmbogăţească în această perioadă de timp. Cu privire la modul în care câştigătorii tranziţiei au făcut averi în România, 77% dintre cetăţeni consideră că acestea s-au realizat prin încălcarea legii şi prin relaţii, 7% prin noroc şi doar 11% dintre români cred că averea s-a făcut prin muncă şi merit social. Îngrijorător din perspectiva robusteţii democraţiei şi a funcţionalităţii economiei de piaţă în România este faptul că, din cercetarea sociologică, rezultă un număr tot mai mare de nemulţumiţi privind situaţia materială individuală şi chiar nostalgici după fostul regim (circa 66% dintre respondenţi)”, susţine Georgescu.
Georgescu este unul dintre oficialii BNR apropiat de guvernarea PSD. El a fost ministru al Finanţelor în cabinetul Văcăroiu – 1992-1996 – şi ministru al Finanţelor şi vicepremier în cabinetul Ponta 1 – mai 2012 – decembrie 2012.