Planurile elevilor din România, care sunt în prag de examene, au fost date peste cap. În această perioadă din an copiii din școlile generale se pregătesc pentru a susține Evaluarea Națională și pregătesc listele cu liceele pentru care vor aplica.

Mii de locuri din liceele teoretice au fost tăiate, iar un număr de 15 000 au fost adăugate școlilor profesionale. În anumite județe din România s-a hotărât deja ca 40% din absolvenții de gimnaziu să urmeze în continuarea studiilor o școală profesională, de arte și meserii. Această decizie de ultim moment este probabil un răspuns al autorităților pentru problema forței de muncă din țară.

“Ne-am trezit acum că din 148 de clase de liceu ne dispar 34 de clase, iar 25 de clase trebuie să le transformăm în clase de profesională. Am convenit un plan de şcolarizare care acum este călcat în picioare de această doamnă ministru.”, spune Constantin Lungulescu, profesor de matematică, conform stirileprotv.ro.

Cifrele preconizate pentru toamnă arată că peste 2000 de copii sunt aşteptaţi să intre în clasele din școlile profesionale.

“Atâţia elevi au obţinut în Bucureşti note sub 5, cu precizarea ca în fapt nu se doreşte transformarea acestui tip de învăţământ într-o Cenuşăreasă care să primească elevi cu rezultate foarte slabe.”, a spus Marina Manea, purtător de cuvânt ISMB.

“Această propunere a fost făcută la solicitarea agenţilor economici care asigură susţinerea financiară a acestor elevi cu burse, cu masa de prânz, cu plata transportului, cu burse suplimentare pentru elevii integralişti şi cu medii peste 8.”, a declarat Mona Rudnic, directorul Colegiului Tehnic Dinicu Golescu.