Senatorii iau în calcul înăsprirea condițiilor pentru cei care stau la bloc și vor să aducă modificări apartamentului în care locuiesc.

Astfel, la nici doi ani de la apariția legislației privind asociațiile de proprietar, o nouă inițiativă legislativă dorește să aducă reglementări suplimentare în domeniu.

Concret, propunerea legislativă prevede obligația celor care modifică suprafețele construite sau utile ale locuințelor să comunice proiectul președintelui asociației de proprietari sau administratorului imobilului înainte de începerea efectivă a lucrărilor, nu după, așa cum se întâmplă în prezent.

Astfel, cei ce intenționează să-și modifice locuințele vor trebui să anunțe reprezentanții asociației cu cel puțin zece zile înainte de punerea în practică a intențiilor.

Care sunt reglementările în prezent

În prezent, legislația prevede că modificările suprafețelor construite sau utile se comunică președintelui asociației de proprietari și organului fiscal local în termen de 30 de zile de la încheierea lucrărilor.

După aceea, toate modificările trebuie înregistrate în cartea tehnică a construcției și în baza de date a asociației, pentru a se putea stabili consumurile în raport cu noile suprafețe utile.

Trebuie precizat că proprietarul poate aduce îmbunătățiri sau modificări proprietății sale individuale doar dacă respectă prevederile legale în vigoare referitoare la autorizarea executării lucrărilor de construcții.

El nu trebuie să pună în pericol integritatea structurală a imobilului, rezistența mecanică, stabilitatea și siguranța clădirii sau a altor proprietăți individuale, precum și buna funcționare a instalațiilor aferente acestora.