ANM anunță că gerul se va menține până miercuri, 24 ianuarie

Prognoza ANM. România traversează cea mai rece perioadă a anului. Furtuna Isha, care a afectat grav mai multe zone din Europa, aduce acum condiții dificile și în țara noastră.

Conform meteorologilor, se prognozează că cel puțin până miercuri, temperaturile vor rămâne sub pragul de îngheț în întreaga țară.

Elena Mateescu, Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a oferit explicații cu privire la evoluția vremii și la așteptările pentru perioada imediat următoare.

Potrivit ei, încălzirea va fi modestă, deoarece ne apropiem de valorile normale pentru această perioadă a anului conform calendarului.

Directorul ANM a clarificat că aceasta înseamnă că variabilitatea temperaturilor va fi în general cuprinsă între 0 și 7…8 grade, începând de joi, în a doua parte a acestei săptămâni.

Minimele vor înregistra o ușoară creștere. Totuși, ele vor rămâne în principal negative, fluctuând între -5 grade și, ulterior, 1…2 grade în zona litoralului, precum și în București.

Conform spuselor lui Mateescu, în perioada imediat următoare, adică în debutul săptămânii și prima jumătate a acestei săptămâni, se așteaptă condiții meteorologice reci în timpul nopții și dimineața, cu temperaturi minime foarte scăzute, ajungând până la -18 grade, similar cu înregistrările din dimineața zilei de luni, 22 ianuarie.

elena mateescu
SURSA FOTO: Facebook, Elena Mateescu

Cum va fi vremea în zilele de marți și miercuri

Se prevede că același scenariu se va păstra și pentru diminețile următoare, adică mâine și miercuri, existând posibilitatea celor mai scăzute valori înregistrate în depresiunile din estul Transilvaniei, situându-se în intervalul -17…-18 grade, și până la -7 grade în zonele mai joase de relief.

Mateescu a subliniat că în dimineața de luni, 22 ianuarie, la stația București Băneasa, s-au consemnat -10 grade. Potrivit ei, același ecart termic se va păstra și în cursul următoarelor nopți și dimineți.

„Vom vorbi de încălzire și de creștere a valorilor termice, dar doar timid, aș putea spune, pentru că ne apropiem de normalul termic al datei din calendar, adică diferențele vor fi, într-adevăr, între 0 până la 7…8 grade începând de joi, din a doua parte a acestei săptămâni.

Minimele vor crește ușor, dar vor rămâne preponderent negative, până la valori de -5 grade, ulterior 1…2 grade în zona litoralului, dar și în Capitală.

Până atunci, debutul săptămânii și prima jumătate a acestei săptămâni, vor fi caracterizate de o vreme geroasă noaptea și dimineața, cu minime foarte coborâte, până la -18 grade, așa cum am înregistrat și în această dimineață.

La fel vom înregistra și mâine dimineață, și miercuri dimineața, și este posibil ca cele mai coborâte valori să le înregistrăm în depresiunile din estul Transilvaniei, spre -17…-18 grade, până la -7 grade în zonele mai joase de relief.

Inclusiv în Capitală, în această dimineață, la stația București Băneasa, am avut -10 grade, și același ecart termic va fi de interes și în următoarele nopți și dimineți”, a explicat Elena Mateescu, pentru Antena 3 CNN.

iarnă, vreme rea, zăpadă, ninge, ninsoare, viscol
SURSA FOTO: Dreamstime

România rămâne sub incidența valului de aer polar

Directorul ANM a precizat că impactul acestui val de aer polar se va menține. El va veni, în zilele următoare, cu posibilitatea înregistrării de precipitații mixte. Mai ales în extremitatea de vest și în nordul Moldovei.

„Cu siguranță rămâne incidența acestui val de aer polar care va aduce, în următoarele zile, și posibilitatea să mai înregistrăm precipitații mixte în extremitatea de vest, dar și în nordul Moldovei.

La munte vom avea intensificări ale vântului cu viteze la rafală care vor depăși 60…70 km/h, viscolind stratul de zăpadă și spulberând zăpada depusă.

Așadar un episod autentic de iarnă, cel mai rece de până în prezent, din această iarnă”, a mai spus directorul ANM.