UPDATE: Cod galben prelungi

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică dimineaţa, mai multe avertizări nowcasting Cod galben de ceaţă şi gheţuş valabile în judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Sibiu şi Botoşani.

Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în zona joasă a judeţelor Mureş şi Sibiu, dar şi în mai multe localităţi din judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud se va semnala, local, ceaţă care determină scăderea vizibilităţii sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, dar va favoriza, în funcţie şi de condiţiile locale, formarea gheţuşului.

De asemenea, până la ora 12:00, vor persista fenomene similare în judeţul Botoşani. Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Știre inițială

Cod galben emis de meteorologi! Ceața și ghețușul pot pune probleme atât celor care se deplasează cu mașina, cât și pietonilor.

În consecință, ANM a emis mai multe avertizări Cod galben cu privire la fenomene meteo periculoase.

Cod galben emis de meteorologi! Vizibilitate extrem de redusă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică dimineaţa, mai multe avertizări nowcasting Cod galben de ceaţă şi gheţuş valabile în nouă judeţe din regiunile Munteniei, Moldovei şi Transilvaniei.

Potrivit meteorologilor, până la ora 11:00, în în zona joasă a judeţului Gorj şi în mai multe localităţi din judeţul Vâlcea se va semnala, local, ceaţă care determină scăderea vizibilităţii sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, dar va favoriza, în funcţie şi de condiţiile locale, formarea gheţuşului.

Până la ora 10:00, vor persista fenomene similare în localităţi din judeţele Argeş, Caraş-Severin, Cluj, Braşov, Sibiu, Botoşani şi Suceava (zona joasă).

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Circulația rutieră se desfășoară cu dificultate

De asemenea, Centrul Infotrafic din cadrul Poliţiei Române informează, duminică dimineaţă, că circulaţia se desfăşoară în condiţii de ceaţă pe şosele din mai multe judeţe.

“Nu sunt anunţate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită din cauza vreunui eveniment rutier sau a condiţiilor meteorologice. (…) Este semnalată ceaţă pe mai multe artere rutiere din judeţele Caraş-Severin, Cluj, Braşov, Sibiu, Timiş, Vâlcea, Botoşani şi Suceava, vizibilitatea fiind redusă sub 200 de metri”, se arată într-un comunicat al Centrului Infotrafic.

Conform aceleiaşi surse, pe principalele artere rutiere, respectiv autostrăzile A1 Bucureşti-Piteşti, A2 Bucureşti-Constanţa, A3 Bucureşti-Ploieşti, DN 1 Bucureşti-Braşov şi DN 7 Bucureşti-Sibiu, se circulă în condiţiile unui carosabil uscat, vizibilitatea fiind bună.

Centrul Infotrafic reaminteşte că, până la finalul lunii mai, pe autostrada A2 Bucureşti-Constanţa, pe tronsoanele kilometrice 11-17 şi 27-33, se circulă deviat de pe sensul către Bucureşti pe sensul către litoral, traficul desfăşurându-se pe câte o bandă pentru fiecare direcţie. Măsura este impusă în vederea efectuării lucrărilor de reabilitare a părţii carosabile.

Restricții în trafic

A fost închis şi nodul rutier de acces în localităţile Cernica şi Bălăceanca, judeţul Ilfov, fiind restricţionată circulaţia pe breteaua de intrare/ieşire din autostradă şi DNCB, pe sensul Constanţa-Bucureşti.

“În judeţul Galaţi, este oprită circulaţia pe DN 2B Galaţi-Tecuci, la ieşirea din municipiul Galaţi către Şendreni, pentru a permite executarea unor lucrări, ca urmare a surpării carosabilului. Traficul rutier este deviat pe rute ocolitoare”, se mai menţionează în comunicat.

Poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferi ca atunci când circulă în condiţii de ceaţă să reducă viteza, să mărească distanţa în mers faţă de vehiculele din faţă şi să folosească în mod corespunzător luminile. La rândul lor, pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi că pe timp de ceaţă sunt mai greu vizibili în trafic.