Ucraina ar putea fi provocată de Rusia. Kremlinul este vizat de acuzații grave

Ministrul Apărării din Ucraina, Andrii Taran, a spus că acuzaţiile ruseşti referitoare la drepturile vorbitorilor de limbă rusă ar putea fi un motiv pentru reluarea agresiunii armate împotriva Ucrainei, transmite Reuters.

„În acelaşi timp, trebuie remarcat faptul că intensificarea agresiunii armate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei este posibilă numai dacă se ia o decizie politică adecvată la cel mai înalt nivel de la Kremlin”, a declarat acesta într-un comunicat.

Kievul a dat semnalul de alarmă

Kievul a dat semnalul de alarmă în legătură cu o acumulare de forţe ruseşti lângă graniţa dintre Ucraina şi Rusia şi cu privire la creşterea violenţei de-a lungul liniei de contact care separă trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia în Donbas.

Mişcările militare ruseşti au alimentat îngrijorarea că Moscova se pregăteşte să trimită forţe în Ucraina. Totuși, Kremlinul neagă că trupele sale sunt o ameninţare, dar spune că vor rămâne în zonă atât timp cât consideră potrivit.

Rusia va fi nevoită să-şi apere cetăţenii din estul Ucrainei, în funcţie de amploarea conflictului militar de acolo, a declarat săptămâna trecută Dmitri Kozak, un oficial de rang înalt de la Kremlin.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi omologii săi francezi şi germani au cerut vineri Rusiei să oprească creşterea efectivelor armate în zonă şi şi-au reafirmat sprijinul pentru Kiev în confruntarea cu Moscova.

Conflict între SUA și Rusia, în urma evenimentelor din Ucraina?

Statele Unite intenţionează să trimită două nave militare în Marea Neagră, informează agenţia Associated Press, dar Rusia nu stă degeaba.

„Kremlinul se teme că în Ucraina ar putea reizbucni un război civil, iar, dacă va fi un război civil, dacă se reiau acţiuni militare de amploare în apropierea frontierelor noastre, atunci ar fi ameninţată securitatea Federaţiei Ruse”, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Joi, un alt oficial de la Kremlin a avertizat că Rusia ar putea interveni, dacă va fi cazul, pentru apărarea insurgenţilor proruşi implicaţi în confruntări militare cu armata ucraineană în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

„Totul depinde de amploarea conflagraţiei”, a declarat joi seară Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova, citat de BBC News.

Oficialul rus a asemănat actuala criză din estul Ucrainei cu situaţia din 1995 din Srebreniţa, în Bosnia-Herţegovina, unde mii de bărbaţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbo-bosniace.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat în 2019 că etnicii ruşi din estul Ucrainei ar putea fi vizaţi de un masacru precum cel din Srebreniţa dacă armata ucraineană va obţine controlul total în zonele separatiste fără a exista garanţii.

Însă nu există informaţii privind riscul unor astfel de atrocităţi în estul Ucrainei, notează BBC News. “Dacă, aşa cum spune preşedintele nostru, există un fel de Srebreniţa acolo, probabil că va trebui să le venim în apărare”, a afirmat Dmitri Kozak.

Oficialul rus a explicat că, deocamdată, insurgenţii din estul Ucrainei par să se descurce singuri, dar a avertizat armata ucraineană să nu intensifice ostilităţile, subliniind că ar fi “începutul sfârşitului” pentru Ucraina. Rusia a anexat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea.

Maria Zaharov, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a lansat un avertisment în legătură cu aspiraţiile Ucrainei de a adera la NATO. “Acest lucru ar conduce doar la escaladarea situaţiei în sud-estul ţării şi ar genera consecinţe ireversibile pentru statalitatea Ucrainei”, a atras atenţia Zaharova.

Sursa foto: Dreamstime