Ministrul de Interne de la Chișinău, Ana Revenco, a declarat, luni, că Rusia vrea să îşi recapete influenţa în Republica Moldova. Potrivit ministrului, datorită poziţionării sale geografice, Republica Moldova ar putea fi folosită de Moscova inclusiv în războiul împotriva Ucrainei.

Rusia vrea să aibă influență în Republica Moldova

„Noi înţelegem că Rusia îşi doreşte să recapete influenţa în această zonă, pentru că poziţionarea geografică a Republicii Moldova reprezintă un potenţial cap de pod important pentru Federaţia Rusă în raport cu UE şi, cu certitudine, controlul asupra Republicii Moldova înseamnă că este vulnerabilizată suplimentar Ucraina.”, a declarat Ana Revenco.

De asemenea, Ana Revenco a spus că un eventual control al Rusiei asupra Chişinăului ar permite acces direct la Marea Neagră și un control direct asupra circulaţiei mărfurilor care are loc în mod intensiv pe Dunăre. Totodată, asta ar însemna şi o „capacitare extra de a şantaja” cu activarea forţelor din regiunea transnistreană. Toate ar constitui un avantaj militar al Rusiei faţă de Ucraina.

Rusia poartă un „război hibrid” în Republica Moldova

Ministrul de Interne de la Chișinău, Ana Revenco, a mai spus că „războiul purtat astăzi de Rusia în Republica Moldova este unul hibrid, care se manifestă prin manipularea maselor şi radicalizarea populaţiei, prin incitarea la manifestaţii publice violente, dirijate inclusiv prin informaţii false.”

La sfârșitul lunii trecute, preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a anunţat înfiinţarea Centrului Naţional de Apărare Informaţională „Patriot”, ce are scopul de a combate propaganda şi dezinformarea.

Consiliul UE a lansat, luna trecută, o misiune civilă în Republica Moldova pentru a spori şi consolida rezilienţa sectorului de securitate pentru gestionarea crizelor şi combaterea ameninţărilor hibride.

Scopul acestei misiuni este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din Republica Moldova, inclusiv rezistenţa la ameninţările hibride, printre care securitatea energetică, pentru ca statul să poată contracara manipularea informaţiilor sau a ingerinţelor străine.

Astfel, misiunea va oferi consultanţă la nivel strategic şi va identifica necesităţile de consolidare a capacităţilor. Cosmin Dinescu, care va conduce operaţiunile în teren, iar comandant va fi directorul general al Serviciului european pentru acţiune externă pentru planificare şi operaţiuni civile Stefano Tomat, responsabil de operaţiunile civile.