Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că Rusia folosește tactici de război hibrid, inclusiv presiune psihologică, instigare la proteste și atacuri cibernetice, pentru a pune presiune asupra Republicii Moldova. În același timp însă, oficialul a precizat că nu există amenințări militare directe.

Rusia folosește tactici de război hibrid

„Nu vedem resurse militare ale Federației Ruse care să pună în pericol integritatea teritorială a Republicii Moldova. Asta nu înseamnă că nu sunt tentați și nu folosesc un arsenal de război hibrid, instigare la insubordonare socială și modul în care încurajează, în mod explicit, proteste împotriva Republicii Moldova, atacuri cibernetice.

De multe ori însă este vorba despre o presiune psihologică. Astfel de declarații despre podul de la Giurgiulești, care leagă și România, fac parte dintr-un arsenal de presiune psihologică, de comunicare, și el face parte din războiul hibrid”, a explicat Mircea Geoană la Digi24.

El a precizat că NATO ia în serios aceste amenințări și colaborează strâns cu Republica Moldova pentru a-i consolida capacitățile de apărare.

„Luăm toate măsurile și lucrăm împreună cu Republica Moldova, pentru a le sigura acel minim de capabilități militare și de apărare antirachetă, de protecție cibernetică, care să-i facă mai robuști și mai rezilienți în fața unor astfel de atacuri. Este vorba de atacuri hibride și de un război informațional și psihologic, declanșat împotriva opiniei publice din Republica Moldova”, a mai spus Geoană.

Neutralitatea nu înseamnă că Republica Moldova trebuie să fie slabă

De asemenea, secretarul general adjunct al NATO evidențiază că neutralitatea Republicii Moldova nu înseamnă că trebuie să fie slabă și că aceasta poate dezvolta o relație de securitate cu UE și NATO în contextul parcursului său european.

„Pot confirma că voi prezida o întâlnire la care vor participa miniștrii de Externe, printre care și Nicu Popescu. La NATO există un suport impecabil, activ și integrat pentru Republica Moldova. Cum spunea și Maia Sandu, a fi o țară neutră nu înseamnă că trebuie să fii slab.

De aceea, nu putem vorbi de garanții de securitate, dar inclusiv parcursul european al Moldovei implică și o evoluție a relației în sfera de securitate cu UE, cu NATO. Republica Moldova este unul dintre puținii parteneri ai UE și NATO, este în acest moment în fața unui război hibrid total, pe care Rusia îl declanșează și avem tot interesul să îi ajutăm pe liderii de la Chișinău”, a declarat Mircea Geoană.