Decizia Ucrainei de a interzice intrarea a doi demnitari guvernamentali ungari pe teritoriul său din cauza unui presupus amestec în alegerile locale este ”jalnică şi lipsită de sens”, a susţinut marţi ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, relatează Reuters.

Într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, Szijjarto a afirmat că Budapesta nu a primit deocamdată o notificare oficială privind interdicţia decisă de Ucraina.

Luni, Ministerul de Externe ucrainean a anunţat că i-a înmânat ambasadorului Ungariei o notă de protest pentru ceea ce Kievul a descris drept agitaţie politică din partea unor oficialităţi ungare în favoarea unui partid care a contestat alegerile locale desfăşurate recent în Ucraina.

Ucraina şi-a ales duminică primarii, consiliile municipale şi regionale pentru prima dată de la venirea la putere a lui Volodimir Zelenski. Numărarea buletinelor ar urma să dureze mai multe zile, după ce o nouă lege electorală a făcut ca procedura să fie foarte complicată.

Potrivit rezultatelor de la ieşirea de la urne, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a suferit o înfrângere la alegerile locale, partidul său fiind devansat în majoritatea oraşelor mari. Partidul său s-a clasat pe primul loc la consiliile municipale doar în două mari oraşe din centru, iar în alte şapte figurează cel mai frecvent pe poziţia a treia.

Ce spune ministrul Afacerilor Externe de la Kiev

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a acuzat Ungaria, într-o declarație dată publicității duminică seara, că s-a amestecat direct în procesul electoral, și a pus în vedere o ”reacție dură”. Conform RADOR, ministerul de Externe a reacționat la faptul că ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, i-a îndemnat în cursul zilei pe maghiarii din Transcarpatia, într-o postare pe Facebook, să voteze cu candidații Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia, precum și cu primarul din Beregovo, Zoltán Babják.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a subliniat: Nu sunt doar înșelați, pur și simplu, din cauza afirmațiilor ministrului ungar de externe, dar consideră că aceste afirmații subminează negocierile ungaro-ucrainene. ”Astfel, Budapesta a confirmat că se amestecă direct în treburile interne ale Ucrainei și a aplicat o lovitură perfidă asupra eforturilor depuse consecvent de Ucraina pentru identificarea unor soluții constructive pentru rezolvarea problemelor existente în relațiile dintre Ucraina și Ungaria”, a subliniat ministerul de resort de la Kiev, care în declarația sa a mai precizat că, în opinia sa, afirmațiile făcute de partea ungară sunt inacceptabile și a pus în vedere o ”reacție dură”.