Forțele ruse din Ucraina au implicat în conflict lunetiști care pot ajunge la dimensiunea unui pluton, arată raportul citat de NI. „Aceste unități funcționează pe un teren de doar câteva sute de metri. În funcție de gama de sisteme de arme și teren, lunetiștii sunt grupați pe trei categorii. Prima este alcătuită din forțe de împuternicire, cu oameni antrenați ca trăgători. În spatele lor va fi o forță mixtă mult mai bine antrenată, formată din „împuterniciți” / mercenari și soldați ruși. A treia categorie este formată din lunetiști foarte pregătiți și care vor și cel mai bine echipați. Toate aceste categorii se concentrează pe o zonă țintă”.

Dar, scrie raportul, o parte a problemei o reprezintă puștile cu lunetă. Raportul menționat anterior a elaborat termenele specifice ale T-5000. „În timpul modernizării rapide a armatei ruse după 2008, armata rusă a făcut achiziții mari de puști de lunetă fabricate în vest, precum Barret și Arctic Warfare Magnum (AWM). Compania rusă ORSIS fabrică arma cu lunetă T-5000, una dintre cele mai capabile puști cu lunetă din lume. Acestea sunt în prezent arme cu semnătură folosite de lunetiștii ruși”.

Conform site-ului companiei, T-5000 vine într-o varietate de calibre, 308 Winchester, .300 Win. Magnum și .338 Lapua Magnum, toate fiind cunoscute pentru acuratețea lor la distanță, o distanță care poate însemna și câteva sute de metri.

Mai mult, echipe de lunetiști, care lucrează în tandem, ar putea direcționa mișcările trupelor inamice în zone specifice, așa cum fac câinii ciobănești cu turmele de oi, pentru a direcționa trupele inamice spre diverse ambuscade sau alte obstacole.

Dacă tindem să dăm crezare performanțelor puștii T-5000, atunci aceasta reprezintă o pauză de la designul puștilor sovietice și rusești, care în mod tradițional favoriza producția de masă și rezistența în fața acurateței sau a calității.

Unul dintre principalele obiective ale unei echipe de lunetisti atât de mari și coordonate nu ar fi neapărat o țintă individuală, ci mai degrabă să limiteze acțiunile unei forțe mult mai mari, până la punctul în care acestea ar fi imobilizată.

Același raport spune și ce trebuie făcut dacă cineva intră în contact cu una dintre aceste echipe de lunetiști ruși: pur și simplu fugiți cât vă țin picioarele!.În caz contrar, dacă un glonț rus nu te nimerește, artileria rusă o va face, conform nationalinterest.org.