Metanul, unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră din lume, se scurge în atmosferă la marginea estică a Uniunii Europene, adică în România. Deasupra câmpurilor petroliere din țară metanul se scurge din conductele de gaz, containerele de depozitare ruginite și chiar din sondele așezate în apropierea locurilor de joacă.

Camere speciale, folosite pentru a detecta metanul care poluează atmosfera în România

Gazul metan, cu o putere de încălzire de peste 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, a fost descoperit de James Turitto de la grupul non-profit Clean Air Task Force, care a descoperit peste 70 de scurgeri folosind o cameră specială cu infraroșu capabilă să detecteze gazul inodor, scrie Antena 3, care citează Bloomberg.

Toate sondele de gaz din România au scurgeri

„Pare că toate sondele de gaz din România au scurgeri”, aexplicat Turitto, care călătorește prin Europa cu camera sa în valoare de 100.000 de euro (118.000 de dolari) pentru a depista scurgerile. „Rezervoarele erau ruginite. A fost imposibil să se documenteze toate emisiile de metan”, a mai continuat acesta.  Metanul este cel mai mare contribuitor la încălzirea globală după CO₂, dar până acum s-a confruntat cu o reglementare insuficientă în Europa.

„Dacă UE dorește să promoveze orice fel de politică puternică în acest sens, atunci trebuie să depună eforturi pentru a contracara scurgerile de metan din propria sa curte”, a spus Antoine Vagneur-Jones, analist la grupul de cercetare BloombergNEF

UE este relativ ferită de tipurile de scurgeri de metan pe scară largă care au fost detectate prin imagini satelit în țări din Kazahstan sau Australia.

Producția de cărbune din Polonia, considerată principala vinovată

În ultimii doi ani, acei nori mai mari – de obicei cu rate de emisii mai mari de 5 tone pe oră – au fost observați doar în 12 ocazii în Europa, comparativ cu peste două mii la nivel global, potrivit estimărilor companiei de geoanalitică Kayrros SAS. Majoritatea cazurilor din Europa au fost legate de producția de cărbune din Polonia. Restul provine din surse mai mici.

Turitto spune că experiența sa în România arată cât de ușor este de rezolvat problema, dacă companiile sunt dispuse să facă acest lucru. De exemplu, după ce a tras alarma la o scurgere a unei conducte la 75 de kilometri vest de București, inginerii au sosit rapid pentru a remedia problema.

Majoritatea siturilor în care Turitto a detectat metan sunt deținute de OMV Petrom SA, unitatea românească a OMV AG cu sediul în Viena. Filmările arată o serie de guri de aerisire care eliberează metan direct în aer. Alte videoclipuri descriu rezervoare de stocare ruginite și găurite prin care gazul poate scăpa.

Un purtător de cuvânt a declarat că firma a început să investigheze locațiile evidențiate de filmări și că va lua măsurile adecvate. Turitto a detectat, de asemenea, metan la site-urile operate de companii precum Transgaz SA Medias, Oscar Downstream Srl, Amromco Energy și Conpet SA Ploiești. Conpet a declarat că testarea lor nu a arătat nicio degajare de metan care depășea limitele legale și că Turitto a încălcat legea.

Amromco a spus că metanul nu provine din instalația sa de gaz, pe baza coordonatelor GPS furnizate de Turitto. Transgaz a spus că nu poate răspunde imediat la întrebările despre scurgeri din cauza complexității situației. Oscar Downstream a refuzat să răspundă la orice întrebare.