Germanii au ieșit în număr mare în stradă pentru a protesta faţă de creşterea agresivă a chiriilor, informează AFP şi DPA, citat de Agerpres. Și asta pentru că preţul mediu al unei chirii în Berlin a trecut de 10 euro pe metru pătrat pe lună. Cel puțin așa a arătat o analiză realizată de firma de consultanţă imobiliară CBRE Berlin şi banca germană Berlin Hyp AG.

Realitatea ultimilor ani atestă că în capitala Berlin problema prețului la chirii este una foarte mare, dublându-se în ultimul deceniu. În aceste condiții, este de așteptat ca la Berlin să se aduce cel mai mare număr de manifestanţi. Ei vor aduce critici dure unor companii precum Deutsche Wohnen şi Vonovia, care, au cumpărat mii de clădiri, profitând de preţurile mai scăzute decât în alte capitale europene.
„Ştim cine este noul proprietar. Este o companie care deţine peste 1.500 de apartamente şi care cumpără şi vine cu banii investitorilor, care în mod natural vor să beneficieze de cele mai mari randamente posibile”, a fost explicația oferită de un pensionar în vârstă de 75 de ani. Hans von Maydell a fost nevoit să facă o schimbare majoră după 45 de ani. El și-a schimbat proprietarul iar acum este speriat că şi lui i se va întâmpla ceea ce au păţit mii de alţi berlinezi, o reziliere a contractului de închiriere, urmată de o renovare de amploare şi de o repunere pe piaţă dar la o chirie considerabil mărită.

Din cele aproximativ două milioane de apartamente cu chirie din Berlin, societatea Deutsche Wohnen deţine 115.000 de apartamente iar Vonovia deţine 44.000 de apartamente. Anul trecut, Vonovia a majorat preţul mediu al chiriei cu 4,2%. „De cinci ani, avem o creştere a construcţiilor de noi locuinţe, însă aceasta nu acoperă deficitul deoarece sunt construite prea puţine locuinţe sociale şi locuinţe cu preţuri accesibile” , a susținut Ulrich Ropertz, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei locatarilor germani.
Potrivit informațiilor oferite de Eurostat, jumătate dintre germani locuiesc în chirie.