Cehia a anunțat că nu mai poate primi refugiați din Ucraina. Premierul ceh Petr Fiala a precizat, joi, că țara sa nu mai poate primi refugiați din Ucraina, deoarece luptă să facă față unui aflux uriaș de oameni care fug de război, informează BBC.

Premierul Petr Fiala anunță acum că guvernul ceh a rămas deja fără resurse. Oficialii intenționează să elibereze permise de ședere pe termen lung refugiaților aflați deja în țară.

„Trebuie să recunoaștem că suntem chiar la limită la care putem accepta [acești refugiați] fără probleme”, a spus premierul, citat de Associated Press.

Sute de mii de refugiați au ajuns și în România

După trei săptămâni de când Rusia a invadat Ucraina, sute de mii de persoane au ajuns și în România. Numărul acestora continuă să crească de la un moment la altul. Poliția de Frontieră a venit recent cu precizări referitoare la situația de la granițele țării. Potrivit sursei citate, în cursul zilei de miercuri, peste 15.000 de cetățeni ucraineni au intrat în România, ceea ce face ca numărul total al celor care au trecut frontiera în țara noastră de la declanșarea războiului să depășească 450.000.

În ceea ce privește numărul total al celor care au tranzitat granițele, polițiștii anunță că miercuri, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 63.708 de persoane, dintre care 15.286 cetăţeni ucraineni, în ușoară creștere de 0,4% faţă de ziua precedentă.

Pe de altă parte, la frontiera cu Ucraina au intrat în România 7.305 cetăţeni ucraineni, în scădere cu 1,6%, iar pe la cea cu Republica Moldova au întrat 6.422 cetăţeni ucraineni, în creștere cu 2%.

Câți ucrainieni au intrat la noi în țară

Sursa citată menționează că de la declanşarea acestui război, până miercuri, la nivel naţional, au intrat în România 456.284 cetăţeni ucraineni. Referitor la timpul de așteptare, Poliția de Frontieră anunță că, în prezent, controlul la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, arterele de control fiind acoperite cu poliţişti de frontieră români până la capacitate maximă.

Trebuie meționat faptul că situația s-ar putea schimba în orice moment, în condițiile în care nu sunt semne că războiul din Ucraina s-ar termina prea curând. Amintim faptul că miercuri, Rusia a cerut o nouă amânare pentru vineri a unui vot în Consiliul de Securitate al ONU pentru proiectul său de rezoluţie „umanitară” privind Ucraina. În acest sens, mai mulți diplomaţi cred că textul ar putea fi abandonat în cele din urmă din lipsa unui sprijin suficient din partea celor mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei.