Alertă ANM. Cod portocaliu și cod galben de vreme rea, până marți

Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie, aduce în atenție o modificare bruscă a condițiilor meteorologice. În prezent, România se află sub avertizare de cod portocaliu și cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase.

Fenomene meteorologice extreme sunt prognozate și au fost emise avertizări de cod galben și cod portocaliu pentru furtuni și vânt puternic până marți seara, acoperind întreaga Românie. Regiunile cele mai expuse vor fi nordul Transilvaniei și Moldova, însă sudul țării, inclusiv Bucureștiul, va resimți efectele adverse ale vremii.

Un cod portocaliu este în vigoare începând cu data de 2 aprilie, între orele 08:00 și 18:00. Vântul va fi resimțit intens în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, cu precădere în timpul după-amiezii. De asemenea, rafalele puternice se vor resimți și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, inclusiv în municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și în zona continentală a județelor Constanța și Tulcea.

Vitezele rafalelor de vânt se situează în general între 80 și 85 km/h, însă în regiunile montane ele pot depăși 120 km/h, mai ales la altitudini mai mari.

Se înregistrează totodată și o scădere a temperaturilor. Elena Mateescu a detaliat prognoza meteo pentru perioada imediat următoare, prezentând condițiile meteorologice din următoarele zile.

„Atât în Capitală cât și în foarte multe județe din partea de nord-vest, vest, nord-est a țării, precum și în sud-est, vorbim de intensificări ale vântului cu viteze de 80-85 km/h, iar la altitudini mari, în zonele montane, și rafale de peste 120 de km/h.

În restul țării vorbim și de o atenționare meteorologică de cod galben, pentru că și în celelalte zone vântul va avea intensificări puternice. Vorbim de viteze de 65-70 km/h, iar la munte și de 90-120 km/h”, a declarat Elena Mateescu, pentru Antena 3 CNN.

Vânt cu intensitate mai mică, de miercuri, 3 aprilie

Începând de mâine, ne putem aștepta la o diminuare a intensității vântului. Totuși, rafalele au avut deja un mare impact în toată țara.

„Mâine, intensificările de vânt vor fi în diminuare, vor mai fi prezente în mod deosebit în Carpații Orientali, cu rafale de 70-90 km/h, dar și local în partea de nord, nord-est și centru a țării.

Din punct de vedere termic, deja temperaturile vor fi în scădere, mai ales în regiunile intracarpatice. Acolo, valorile termice nu vor mai depăși 10-15 grade Celsius, o diferență cu mai mult de 10 grade față de ceea ce am consemnat ieri”, potrivit ANM.

Efectele vântului puternic sunt resimțite în mai multe regiuni ale țării. În Hunedoara, furtuna a smuls acoperișul unei clădiri de blocuri și a doborât mai mulți copaci, aceștia căzând peste mașini și provocând pagube.

De asemenea, și în București, echipele de intervenție ale pompierilor sunt solicitate să intervină în urma daunelor cauzate de copacii doborâți de rafalele puternice de vânt, care au afectat mai multe mașini.

Marți, pompierii au fost solicitați să intervină la nivel național pentru a face față unui număr de 13 elemente de construcție deteriorate, 60 de copaci căzuți din cauza vântului puternic, precum și pentru a gestiona situația a patru stâlpi căzuți pe șosea. În urma incidentelor, au fost înregistrate daune la trei locuințe, o clădire anexă și un total de 16 autovehicule avariate.

În localitatea Moara Nouă din județul Prahova, traficul feroviar pe magistrala 500 a fost perturbat temporar din cauza copacilor căzuți peste linia de contact.

În urma intensificării vântului, activitățile portuare de pe litoralul Mării Negre au fost temporar suspendate, iar traversările cu feribotul între Zimnicea/TR și Turnu Măgurele/TR către Bulgaria au fost oprite.

Avertizarea de cod portocaliu este valabilă, marți, până la ora 22:00

În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, au fost raportate defecțiuni în 7 localități din județul Harghita. În prezent, echipe specializate sunt mobilizate pe teren pentru a remedia situația în cel mai scurt timp posibil. Nu s-au înregistrat victime.

În intervalul 2 aprilie, de la ora 08:00 până la ora 22:00, este în vigoare o avertizare de cod portocaliu care privește intensificări puternice ale vântului în întreaga țară. Vitezele se situează în general între 55 și 65 km/h, iar în anumite zone pot atinge local valori de 70-80 km/h.

Locuri izolate vor fi afectate de fenomene de vijelie. În regiunile montane înalte, vântul va sufla cu rafale care vor depăși viteze de 90-110 km/h.

Pe strada Mătăsari din București, un copac a fost răsturnat de vânt și a căzut peste un autoturism. Autoritățile au intervenit și în alte situații similare cauzate de condițiile meteorologice extreme.

Conform declarațiilor oficiale transmise de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Bucureștiul a fost cel mai afectat de seria de apeluri de urgență, în urma căderii a 31 de arbori din cauza vântului puternic. De asemenea, manevrele portuare de pe litoralul Mării Negre au fost suspendate temporar, după cum a informat DSU.

În zona Foișorului de Foc, de-a lungul Bulevardului Pache Protopopescu, două arbori și un stâlp au căzut pe șosea, perturbând traficul. Circulația troleibuzelor între sectoarele estice (Baicului – Arena Națională – Basarabia) și cele vestice (Bucureștii Noi – Militari – Drumul Taberei) este afectată. Autoritățile au luat măsuri pentru redirecționarea traficului și tractarea troleibuzelor care rămân blocate în zonele fără alimentare electrică.

Copaci căzuți în București

Echipele de intervenție au fost solicitate pe Calea Moșilor, în apropierea intersecției cu Bulevardul Carol, pentru a gestiona un panou publicitar căzut pe șosea. De asemenea, în Piața Amzei și pe strada Pitar Moș, autoritățile au intervenit pentru a remedia situația unor elemente de construcție care prezintă pericol de prăbușire.

Un alt copac a fost observat căzut pe carosabil în zona Aleea Izvorul Crișului.

Până la ora 12:30, s-au înregistrat un total de 68 de astfel de incidente în București, inclusiv 53 de arbori căzuți pe șosea sau peste autovehicule, 10 elemente de tablă desprinse de pe acoperișurile clădirilor, 2 stâlpi căzuți, 1 chioșc răsturnat, 1 structură metalică desprinsă și 1 caz de tencuială desprinsă de pe o clădire.

Un incident dramatic a avut loc în localitatea Cârligele din județul Vrancea, unde un bărbat a fost surprins sub un solar prăbușit de vânt. Acesta a intrat în stop cardio-respirator, însă, datorită intervenției prompte a echipelor de salvare, a fost resuscitat și apoi transportat de urgență la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare.

În județul Vrancea, 43 de comunități sunt afectate de întreruperi în alimentarea cu energie electrică.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a raportat că peste 13.000 de abonați din diverse zone din județul Vrancea au fost afectați de lipsa curentului electric, fenomen cauzat de vântul puternic înregistrat marți.

„Ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, la nivelul judeţului Vrancea sunt 43 localităţi nealimentate cu energie electrică, în total fiind afectaţi 13.218 de abonaţi”, a anunțat ISU Vrancea.

Astăzi, echipele de pompieri au intervenit și în Focșani, acționând pentru îndepărtarea unui copac căzut peste o mașină, dar și pentru stabilizarea unor elemente de acoperiș care prezentau pericol pentru o clădire de locuințe.

În Capitală, primăriile de sector așteaptă avizul pentru tăierea copacilor uscați

Administrațiile locale ale sectoarelor din București identifică copacii uscați și pe cei care necesită tăiere, marcându-i cu vopsea. Ulterior, este solicitat avizul pentru tăiere de la Primăria Capitalei. Cu toate acestea, procesul de obținere a avizului poate dura mult timp, întinzându-se pe parcursul a luni de zile sau chiar un an. Fără acest aviz, nu se poate proceda la tăierea copacilor.

Conducătorii auto care circulă pe Șoseaua Fundeni sunt atenționați să fie extrem de vigilenți, deoarece un incident grav a avut loc din cauza forțelor puternice ale vântului. Doi stâlpi de electricitate s-au prăbușit și blochează carosabilul, constituind o amenințare iminentă pentru traficul rutier.

fundeni
SURSA FOTO: realitatea.net

Pentru a evita accidentele posibile, șoferii sunt îndemnați să reducă viteza și să fie extrem de atenți la semnalizările din zona respectivă.

În București, de dimineață, o furtună a fost la un pas de a provoca tragedii. Un copac a fost smuls din rădăcini de vânt și a căzut peste un tramvai, în sectorul 2. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu victime sau răniți, dar a fost un avertisment serios.

Un martor ocular a relatat că a auzit un zgomot puternic, iar copacul a căzut exact pe partea din față a tramvaiului. Locuitorii din zonă au menționat că au făcut multiple plângeri, însă autoritățile s-au limitat la marcarea cu bulină roșie a copacilor periculoși, fără a lua măsuri concrete.

copac tramvai
Copacul căzut pe șina de tramvai / SURSA FOTO: Realitatea.net
copac tramvai
Copacul căzut pe șina de tramvai / SURSA FOTO: Realitatea.net

Cod galben de vijelii în județul Vrancea

Totodată, s-a intervenit pentru salvarea unei persoane surprinse sub un solar agricol în localitatea Cârligele. Echipajul de intervenție medicală de la SMURD, prezent la fața locului, a efectuat manevre de resuscitare asupra victimei, care a fost apoi transportată la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare.

Până la ora 22:00, județul Vrancea se află sub avertizare de cod galben pentru intensificări ale vântului și vijelie.

În după-amiaza zilei de marți, circulația trenurilor pe traseele Pasărea – Brănești și Fundulea – Brănești se desfășoară pe un singur fir, din cauza prezenței copacilor căzuți pe calea ferată.

„Traficul feroviar este restricţionat la această oră pe un singur fir de circulaţie pe intervalele Pasărea – Brăneşti şi Fundulea – Brăneşti, din cauza copacilor smulşi de rafalele puternice de vânt şi căzuţi pe calea ferată”, a anunțat Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.

Între stațiile Pasărea și Brănești, trenurile circulă exclusiv pe firul II, iar între Fundulea și Brănești, pe firul I, întrucât copacii căzuți de vânt au blocat gabaritul căii ferate pe celelalte fire.

Angajații SRCF București intervin cu drezine pantograf pentru tăierea și îndepărtarea arborilor, acțiuni necesare pentru a restabili circulația feroviară în condiții optime.

Marti, pe traseul feroviar Ploiești Sud – Buzău, traficul a fost afectat de un incident în care un copac a căzut peste linia de contact și de un incendiu izbucnit în apropierea căii ferate. Aceste evenimente au condus la întârzieri pentru șase trenuri.

Vânt puternic și în Suceava

Vântul puternic din Suceava a provocat pagube semnificative, inclusiv la nivelul acoperișurilor și al autovehiculelor. În urma incidentului din Gura Humorului, două mașini au suferit avarii după ce tablă de pe acoperișul unui bloc de locuințe a fost smulsă de vânt. Autoritățile locale, prin Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava, au transmis informații despre acest eveniment.

Conform declarațiilor autorităților locale, la locul incidentului s-au mobilizat echipe de pompieri din Gura Humorului.

„Intervin pompierii militari, pentru asigurarea zonei şi pentru degajarea elementului de construcţie. În cădere, bucata de tablă, cu o dimensiune de aproximativ 30 de metri pătraţi, a avariat două autoturisme parcate”, informează reprezentanţii ISU, care arată că nu sunt persoane rănite.

De asemenea, echipe de intervenție au fost necesare și în municipiul Suceava, ca urmare a condițiilor meteorologice periculoase care s-au manifestat.

„Bucăţi de tablă desprinse şi în pericol de cădere, de pe acoperişurile unor blocuri de locuinţe de pe străzile Gavril Tudoraş, Areni şi Nicolae Bălcescu, au fost degajate sau fixate de către militari”, potrivit sursei citate.

Echipele de pompieri au răspuns la 30 de situații înregistrate marți, în încercarea de a minimiza impactul advers al condițiilor meteorologice nefavorabile, conform raportului furnizat de ISU Prahova.Majoritatea intervențiilor au fost concentrate în municipiul Ploiești.

„Pompierii militari prahoveni au intervenit în 30 de cazuri, toate ca urmare a manifestării fenomenelor meteo caracterizate prin prezenta vântului puternic. Cele mai multe intervenţii au fost desfăşurate în municipiul Ploieşti, 11 la număr. Alte localităţi afectate: Sinaia, Azuga, Buşteni, Plopeni, Poienarii Burchii, Balta Doamnei, Câmpina, Valea Călugărească, Mizil”, a anunțat ISU Prahova.