Donald Trump are două procente peste Joe Biden

Donald Trump este în pole-position pentru alegerile de anul viitor pentru președinția Statelor Unite. Actualul preşedinte, Joe Biden, se află la două procente procentuale în urma fostului preşedinte. Asta arată un sondaj publicat duminică de postul NBC. Potrivit sondajului, americanii sunt nemulţumiți de modul în care actualul lider de la Casa Albă gestionează situaţia creată de războiul între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Biden a obţinut în acest sondaj 44%, iar Trump 46%. Fostul preşedinte conduce detaşat în sondajele pentru alegerile primare republicane, deşi se confruntă cu patru dosare penale.

Un alt sondaj, din septembrie, arăta că Biden şi Trump erau aproximativ la egalitate, fiecare cu 46%. După ce, în iunie, într-un alt sondaj, Biden avea patru procente în faţa lui Trump (49% la 45%).

Totodată, indicele de aprobare a lui Biden a coborât la 40%, cel mai redus de la începutul preşedinţiei sale, întrucât majorităţi clare din toate segmentele de alegători dezaprobă modul în care el gestionează politica externă în general şi problema războiului Israel-Hamas în special, relevă sondajul.

Astfel, în rândul electoratului democrat majoritatea consideră că Israelul a mers prea departe în acţiunea sa militară în Fâşia Gaza. În rândul alegătorilor cu vârste între 18 şi 34 de ani un procent de 70% dezaprobă modul în care Biden gestionează acest conflict.

Doar puţin peste jumătate dintre alegătorii democraţi (51%) spun că aprobă modul lui Biden de abordare a războiului din Fâşia Gaza, în timp ce 69% dintre alegătorii republicani şi 59% dintre cei nehotărâţi îl dezaprobă.

Joe Biden a atins în acest sondaj maximul său istoric în indicele de dezaprobare (57%) de când este preşedinte.

Vot anti-Trump și nu pro-Biden

În altă ordine de idei, americanii se declară mai motivați de împiedicarea revenirii lui Donald Trump în Biroul Oval decât de susținerea actualului președinte.

Sondajul arată că Biden și Trump se află într-o cursă strânsă. Republicanul Trump îl devansează pe Biden cu 51% la 49% atunci când respondenții au fost rugați să aleagă între cei doi. Marja de eroare a sondajului este de aproximativ patru puncte procentuale.

Susținătorii lui Joe Biden au fost mai predispuși decât cei care îl susțin pe Trump să spună că și-ar exprima votul pentru a-l împiedica pe celălalt candidat să câștige. Un posibil indicator al entuziasmului scăzut pentru Biden, precum și al unui dispreț profund pentru Trump în rândul multor democrați.

Aproximativ 50% dintre susținătorii lui Biden din sondaj au descris votul lor ca fiind „împotriva lui Donald Trump și a politicilor sale”. Față de 38% care au spus că vor vota „pentru a-l susține pe Joe Biden și politicile sale”. 12% dintre susținătorii lui Biden au declarat că nu sunt siguri care motiv explică mai bine alegerea lor.

În rândul susținătorilor lui Trump, 40% au spus că vor vota împotriva lui Biden și 42% au spus că vor vota pentru Trump pentru a-l susține pe republican și politicile sale. Restul de 18% nu au fost siguri care dintre motive se aplică.