Această participare masivă la vot indică atât un interes sporit al americanilor faţă de competiţia dintre preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump şi rivalul său democrat Joe Biden, cât şi dorinţa alegătorilor de a reduce riscul de expunere la COVID-19, într-un context în care pandemia pare să crească în forţă odată cu apropierea iernii.

Democraţii au un avantaj semnificativ la votul anticipat, evitat acum de republicani pe fondul atacurilor repetate şi neîntemeiate ale lui Trump în sensul că acest sistem de vot încurajează frauda.

Per total, democraţii au un avantaj de 2 la 1 la votul anticipat, dar în ultimele săptămâni republicanii au recuperat, conform datelor colectate de US Elections Project, coordonat de profesorul Michael McDonald de la Universitatea Florida.

Potrivit acestuia, participarea finală la vot ar putea ajunge la cifra record de 150 de milioane, sau 65% din potenţialii alegători, adică cea mai ridicată din 1908.

Înfruntare între personalități

Dezbaterea televizată din 29 septembrie 2020 a putut lăsa să se creadă că între Donald Trump și Joe Biden totul se reduce la o înfruntare de personalități. Cei doi candidați la alegerile prezidențiale apără totuși idei, chiar dacă programul actualului președinte al Statelor Unite este articulat mai puțin detaliat și mai puțin sofisticat decât cel al adversarului său democrat.

Covid-19 a ajuns, totuși, să domine agenda și a făcut din sănătate primul subiect de îngrijorare a alegătorilor. Cu atât mai mult cu cât în Statele Unite, accesul cetățenilor la o asigurare de sănătate și la îngrijiri de sănătate este strâns legat de locul de muncă – al căror procentaj a scăzut dramatic din cauza măsurilor luate pentru a opri epidemia.

Sursă foto: INQUAM / Octav Ganea