Atac cibernetic în Rusia

Atac cibernetic în Rusia. Sâmbătă, partidul de guvernământ al Rusiei, Rusia Unită, a anunțat că este sub un atac masiv de tip negare a serviciului, o formă de atac cibernetic care vizează să perturbe accesul la internet, afectând prezența sa online. Ca măsură de precauție, partidul a suspendat serviciile non-esențiale pentru a face față acestui atac, conform raportărilor CNBC.

Președintele rus Vladimir Putin, candidat independent cu sprijinul Rusiei Unite în alegerile prezidențiale din Rusia, a acuzat Ucraina că încearcă să saboteze alegerile, fiind încrezător că va câștiga scrutinul.

Aceste alegeri marchează primele prezidențiale din Rusia de la invazia sa în Ucraina din 2022 și, deși Putin nu are o opoziție semnificativă, au fost înregistrate deja incidente, cum ar fi incendieri la secțiile de votare și alegători care au sabotat urnele, în cinci regiuni.

Comisia electorală a Rusiei a raportat vineri că a fost supusă la peste 10.500 de atacuri cibernetice în prima zi de vot, iar un site web important al guvernului, utilizat pentru votul online, a fost indisponibil în anumite regiuni rusești pentru o mare parte a zilei, conform publicației britanice The Telegraph.

Drone ucrainene au lovit două rafinării ale Rosneft

Sâmbătă, guvernatorul regiunii ruse Samara a anunțat că drone ucrainene au atacat două rafinării de petrol aparținând gigantului petrolier de stat Rosneft. Atacurile nu au provocat victime, însă una dintre rafinării a fost lăsată în flăcări, conform informațiilor transmise de Reuters.

Rușii sunt în proces de votare până duminică în cadrul alegerilor prezidențiale care se desfășoară pe o perioadă de trei zile, iar președintele Vladimir Putin a acuzat vineri Ucraina că încearcă să saboteze scrutinul, pe care este sigur că îl va câștiga.

Guvernatorul Dmitri Azarov a declarat că rafinăria Syzran, situată în regiunea fluviului Volga, a luat foc, însă un atac asupra rafinăriei Novokubișev a fost dejucat. A menționat că toți lucrătorii de la ambele fabrici au fost evacuați și nu au fost raportate victime.

Imaginile neverificate publicate online au arătat un incendiu major la rafinăria Syzran, iar serviciile de urgență au intervenit la fața locului.

În ultimele săptămâni, Ucraina a vizat intens infrastructura petrolieră a Rusiei, lovind rafinăriile din întreaga Rusie europeană.

Guvernatorul provinciei de frontieră Belgorod, care a fost sub atac aproape constant în ultimele luni, a declarat că cinci persoane, inclusiv un copil, au fost rănite într-un atac cu dronă asupra unei mașini care circula în apropierea graniței cu Ucraina.