Alegeri prezidențiale 2025. Nicușor Dan a votat

Nicușor Dan a votat la Școala Gimnazială nr. 4 din Făgăraș, orașul său natal, unde a fost întâmpinat cu aplauze de către localnici atunci când a pătruns în curtea școlii.

Acesta a fost însoțit de partenera sa, Mirabela Grădinaru, și nu a făcut prea multe declarații înainte de a intra în secția de vot. A salutat persoanele care l-au așteptat în secție, iar apoi le-a spus jurnaliștilor: „Nu există două Românii, una a marilor orașe și una a micilor orașe. Este o singură Românie.”

După ce a votat, Nicușor Dan a revenit în fața presei pentru a face mai multe declarații.

„Am ales să votez aici, la Făgăraș, pentru a le transmite oamenilor că este important să ne amintim de unde am plecat,” a afirmat el, făcând apel la toți românii să participe la vot.

„Am votat cu gândul la mulți oameni care sunt tăcuți, cinstiți, muncitori și care nu s-au simțit mult timp reprezentanți. (…) Am votat pentru o schimbare care să aducă prosperitate și nu una care să aducă aventură și descurajarea investițiilor în România. Am votat pentru o direcție europeană și pentru o colaborare cu partenerii noștri europeni și nu pentru o izolare a României. Și am votat pentru societate în care să reușim să avem dialog și nu una care să fim dezbinați. Am votat cu speranță pentru că România are oamenii care să construiască România pe care ne-o dorim”, a mai spus Nicușor Dan.

În legătură cu acuzațiile de fraudă lansate de George Simion, Nicușor Dan a precizat: „Nu vreau să facem campanie în ziua votului.”

Ulterior, a răspuns la întrebările jurnaliștilor internaționali în limba engleză.

Alegeri prezidențiale 2025. România își alege președintele

Duminică, 18 mai, peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați să participe la alegerile pentru desemnarea președintelui pentru următorii cinci ani. Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Pentru persoanele care se află în secția de votare sau care așteaptă la coadă la momentul închiderii, votul va putea fi prelungit până la ora 23:59, pentru a le permite exercitarea dreptului de vot. Președintele României va fi ales prin vot universal, direct, secret, egal și liber exprimat.

Candidatul care va obține cel mai mare număr de voturi valabil exprimate va fi declarat ales.

Dreptul de vot este acordat cetățenilor români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot persoanele cu dizabilități mentale sau puse sub interdicție judecătorească, precum și cei condamnați la pierderea drepturilor electorale prin hotărâre judecătorească definitivă.

Actele de identitate valabile pentru a vota sunt:

  • cartea de identitate
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • pașaportul diplomatic
  • pașaportul diplomatic electronic
  • pașaportul de serviciu
  • pașaportul de serviciu electronic
  • carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare).