Alegeri prezidențiale 2025. George Simion vrea direcționarea investițiilor către județele care dispun de resurse naturale
Alegeri prezidențiale 2025. În cadrul dezbaterii electorale organizate joi de Euronews România, George Simion și Nicușor Dan au fost întrebați cum intenționează să reducă diferențele dintre regiunile dezvoltate și cele defavorizate ale țării.
Simion a spus că reducerea decalajelor dintre regiuni poate fi realizată prin direcționarea investițiilor către județele care dispun de resurse naturale.
Liderul AUR a afirmat că dezvoltarea echilibrată a țării se poate realiza prin investiții în județele bogate în resurse naturale, precum Hunedoara, Gorj, Dâmbovița sau Buzău. A subliniat necesitatea exploatării resurselor, precum petrolul și gazele naturale, și a menționat importanța agriculturii și turismului.
De asemenea, a criticat centralizarea excesivă a fondurilor la București, susținând că soluția o reprezintă crearea de locuri de muncă la nivel local, ceea ce va duce la dezvoltarea infrastructurii, educației și sănătății. A insistat asupra suveranității decizionale și a unui sector energetic puternic, fără de care România riscă să rămână dependentă și slab dezvoltată.
”Prin investiţii în judeţe-cheie din punct de vedere al resurselor naturale. Ne gândim la Hunedoara, ne gândim la Gorj, care este sectorul energiei, 20 de milioane de barili de ţiţei au fost descoperiţi recent în judeţul Gorj, 6 milioane de barili în judeţul Dâmboviţa, avem gaze naturale on-shore la Caragele, în judeţul Buzău, şi off-shore în Marea Neagră.
Ţara noastră este o ţară bogată şi trebuie să începem exploatarea resurselor naturale, să investim de asemenea în agricultură şi turism, pentru că adunând toată bogăţia la Bucureşti şi lăsându-i pe unii să dea bani pentru companii centralizate şi descentralizate, pentru borduri şi panseluţe, uitând de jumătate din ţară, nu este o soluţie, creând locuri de muncă care după aceea vor genera infrastructura necesară şi şcoli şi spitale.
Fără să fim suverani, fără să luăm propriile noastre decizii şi să avem un sector energetic care să permită după aceea industriilor conexe şi celor care aduc plus valoare, nu vom rămâne decât biata colonie care suntem, din păcate, astăzi”, a afirmat el în dezbaterea de la Euronews.
Nicușor Dan vrea o reformă administrativ-teritorială
Nicușor Dan a afirmat că este necesară o reformă administrativ-teritorială axată pe dezvoltarea în jurul polilor de creștere economică.
Primarul Bucureștiului a declarat că este necesară o reorganizare administrativ-teritorială a României, adaptată la realitățile economice actuale. A subliniat că împărțirea din 1968, deși echilibrată pentru economia acelei perioade, nu mai corespunde nevoilor de astăzi.
Propunerea sa este de a crea o structură administrativ-teritorială în jurul polilor de dezvoltare, precum București, Cluj-Napoca și Constanța, care să includă infrastructuri de transport rapid, precum trenuri de mare viteză, pentru a permite locuitorilor din orașe mai mici, precum Târgoviște, să acceseze mai ușor prosperitatea acestor centre.
”Noi trebuie să echilibrăm teritorial România în acord cu ce este economia azi. Împărţirea administrativ-teritorială din 1968 a fost, chiar dacă a fost un regim comunist, a fost o împărţire echilibrată pentru economia din 1968. Dar azi nu mai corespunde.
Şi ce trebuie noi să facem azi este să facem o împărţire administrativ-teritorială în jurul polilor de dezvoltare, astfel încât dacă dăm exemplu Bucureştiului, cineva care locuieşte în Târgovişte sau lângă Târgovişte să aibă un tren de mare viteză care să-l aducă la Bucureşti în 35 de minute şi în felul ăsta să beneficieze de prosperitatea care în mod clar este în Bucureşti, este în Cluj-Napoca, este în Constanţa, este în marile centre universitare”, a declarat el.
Ce soluții propun cei doi candidați pentru educație
România se numără printre țările europene cu cele mai ridicate rate de abandon școlar și analfabetism funcțional. În cadrul dezbaterii Euronews, candidații la alegerile prezidențiale din 18 mai, George Simion și Nicușor Dan, au discutat despre viziunea lor privind sistemul educațional și despre competențele esențiale pe care ar trebui să le dobândească un elev la finalizarea studiilor.
George Simion a criticat intenția ministrului Educației, Daniel David, de a adresa problema educației în cadrul CSAT.
„Nu ne putem masca propria incompetență incluzând toate domeniile în CSAT, declarând toate chestiunile ca fiind de securitate națională. Dar aș include sărăcia. Este atribuția ministrului Educației, ține de mediul universitar să se implice în asigurarea accesibilității celor trei sferturi de elevi care nu au șansa să facă o facultate. Din păcate, elevii sunt ignorați pentru că profesorii debutanți au 3.700 de lei salariu, aceasta arată disprețul autorităților”, a spus liderul AUR.
În schimb, Nicușor Dan a declarat că „este o chestiune de siguranță națională”.
„Suntem deja pe deficit de forță de muncă. Meseriile viitorului cer o calificare tot mai înaltă. Dacă nu corectăm repede gradul de analfabetism funcționalm ne vom trezi în situația de a aduce forță de muncă din altă parte. Un răspuns este finanțarea, să stimulăm oamenii să intre în sistemul de educație.
Să ne uităm la programele școlare, pentru ca deprinderile pe care copiii le preiau în școală să fie adaptate vieții reale și pieței de muncă. Pregătirea profesorilor pentru noile provocări cu care se confruntă, profesorii trebuie să învețe cum să îi învețe pe copii”, a afirmat primarul Capitalei.
Cei doi candidați au fost întrebați ce măsuri vor lua pentru ca un copil din mediul rural sau dintr-o familie săracă să beneficieze de aceleași șanse ca cei din orașele mari.
„Sunt un astfel de copil care vine dintr-o zonă semi-rurală și care cu multă muncă a reușit să aibă un doctorat la Paris. Trebuie să stimulăm profesorii, oamenii cu vocație pedagogică să vină în sistemul de învățământ. Statul român are bani pentru asta, dacă nu îi cheltuie pe tot felul de prostii”, a spus Nicușor Dan.
„În școala românească continuăm să învățăm pe de rost multe lucruri, ei trebuie să fie pregătiți pentru piața muncii. Nu există corespondență între piața muncii și ce oferă școala”, a adăugat edilul.
„Cum arată astăzi școală arată mâine țara. L-am avut pe Klaus Iohannis care a promis o Românie educată și nu a livrat nimic. Ne dorim egalitate de șanse pentru toții copiii României. Trebuie să avem profesioniști în rural, tineri specialiști care să primească o remunerație corespunzătoare. Trei sferturi din copiii României nu au șansa să ajungă în învățământul superior. Facultățile s-au transformat în fabrici de diplome și nu sunt orientate către piața muncii”, a afirmat George Simion.