Ludovic Orban a transmis luni că alegerile locale sunt cele mai dificile şi, de aceea, trebuie abordate cu toată seriozitatea. Premierul a făcut declarații importante la finalul unei reuniuni a echipei naţionale de campanie.

„Temele principale au fost legate de programele de dezvoltare ale judeţelor, includerea obligatorie în programele de dezvoltare a judeţelor a programelor de dezvoltare a infrastructurii, infrastructura de transport, infrastructura energetică, să insiste pe programe de înfiinţare de distribuţii de gaz pentru care am alocat 1 miliard de euro”, a spus premierul, potrivit Agerpres.

Avertismentul premierului

Alte teme discutate au fost legate de includerea programelor din cadrul POIM de dezvoltare a reţelelor de apă şi canal, „care au fost blocate de PSD” şi pe care „Guvernul le-a deblocat”, teme legate de infrastructura de comunicaţii, alte proiecte care ţin de suportul dezvoltării pentru fiecare judeţ, a mai spus Orban.

„Vreau să transmit un mesaj clar – alegerile locale sunt cele mai dificile. Ne luptăm cu 28 de baroni roşii, din 41 de judeţe, şi cu peste 1.600 de satrapi locali, primari în funcţie, care sunt capabili de orice pentru a se menţine în funcţie. Din cauza asta, alegerile locale trebuie abordate cu toată seriozitatea, generate proiecte de dezvolare la nivel judeţean şi la nivel local. (…) De asemenea, trebuie efectuată o campanie de comunicare foarte serioasă a acestor proiecte”, a subliniat Ludovic Orban.

Orban, atac la PSD privind creșterea artificială a salariului minim

Ludovic Orban a mai menţionat că o creştere artificială a salariului minim, așa cum a făcut PSD, ar putea duce la pierderea unor locuri de muncă, din cauza deciziei unor companii de a-şi reloca afacerile acolo unde mâna de lucru este mai ieftină.

„Inflaţia a scăzut, nu mai e ca în guvernarea PSD, până la 5 la sută, acum inflaţia a scăzut pe la 2,7 – 2,8. Deci astea sunt datele, indicatorii economici care stau la baza calculului, la care se adaugă un coeficient care este rezultat din creşterea sau scăderea economiei. Evident că dacă e scădere economică, nu scade salariul minim, să nu scrieţi. Dacă e creştere economică e un coeficient care poate să determine o creştere a salariului minim. (…) O creştere artificială a salariului minim cum a făcut PSD-ul poate duce, până la urmă la pierderea de locuri de muncă pentru că sunt companii care se relochează, cum s-a întâmplat. S-au relocat în Serbia unele companii pentru că acolo mâna de lucru este mai ieftină, sau s-au dus în Moldova”, a mai precizat Ludovic Orban.

Premierul a mai vorbit și despre articolul din Legea 55 prin care s-au oprit concursurile în sectorul public, Orban a spus că nu este „deranjat” de faptul că în această perioadă nu se organizează concursuri pentru ocuparea unor posturi în sectorul public şi că a constatat că unele instituţii „funcţionează foarte bine şi fără noi angajări”.

„Vă spun sincer că nu mă deranjează articolul din Legea 55 prin care s-au oprit concursurile în sectorul public. Am constatat în mai multe instituţii că funcţionează foarte bine şi fără noi angajări, ba unele instituţii au funcţionat bine şi în perioada de stare de urgenţă, cu telemunca”, a spus Orban.

Prim-ministrul consideră că administraţia trebuie să devină partenerul cetăţeanului, iar drepturile cetăţenilor să poată fi obţinute într-un timp cât mai scurt, şi a menţionat digitalizarea administraţiei ca o prioritate a Executivului pe care îl conduce.