Ziarul Le Monde scrie că Partdul Social Democrat (SPD), creditat de primele estimări de după alegerile legislative de duminică cu un uşor avans faţă de coaliţia conservatoare a Angelei Merkel, a revendicat o victorie în acest scrutin.

Totodată, sursa citată subliniază faptul că primele rezultate, la ieşirea de la urne, nu permit încă desemnarea unui învingător în urma acestor alegeri, însă SPD a revendicat victoria şi formarea viitorului Guvern german.

De menționat este faptul că mai multe strigăte de bucurie au răsunat în stradă, după ce ZDF i-a dat pe social-democraţi în frunte, urmaţi de conservatorii din Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin Socială (CSU). Totul s-a modificat după ce bucuria a făcut loc unei aşteptări mai tensionate, după ce postul ARD a dat SPD la egalitate cu CDU, cu 25% din voturi.

”În acest stadiu nu putem spune nimic. este (un rezultat) extrem de strâns, iar seara riscă să fie lungă”, declară Le Monde un cadrul SPD.

Potrivit postului public de televiziune ZDF, SPD-ul lui Olaf Scholz se clasează, la închiderea secţiilor de votare, în frunte, cu 26% din voturile exprimate, urmat de CDU/CSU lui Armin Laschet cu 24% şi Verzi lui Annalena Baerbock cu 14,5%.

Același exit-poll mai arată că Partidul Liberal (FDP) este creditat cu 12% din voturile exprimate duminică, Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) cu 13%, iar Die Linke (extremă strânga) cu 5%.

Ultimele scoruri de la alegerile din Germania

De menționat este faptul că numărarea buletinelor de vot a început, iar aproximativ 40% dontre germani au votat prin corespondenţă. Alte estimări dau SPD la egalitate cu CDU/CSU, cu 25% din voturle exprimate.

BBC News în schimb scrie că candidatul Partidului Social-Democrat Olaf Scholz se află la egalitate, cu 25% din voturile exprimate în alegerile legislative de duminică, cu candidatul Uniunii Creştin Democrate a Angelei Merkel, Armin Laschet, potrivit unui sondaj relaizat de radiodifuzorul german ARD la ieşirea de la urne.

Acest scor provine dintr-o cercetare relaizată asupra unor alegători la ieşirea din 560 de secţii de votare din întreaga Germanie.

Amintim faptul că germanii au votat în aproximativ 60.000 de secţi de votare, iar aprocximativ 40% dintre ei, inclusiv Angela Merkel, au votat anticipat.

În ceea ce privește prognoza ARD, televiziunea publică germană privind rezultatele alegerilor de duminică din Germania Federală pentru ora 18.00, ora locală, aceasta arată că cele două partide sunt la egalitate cu 25% din voturi.

Canalul 2 al televiziunii germane ZDF dă cifre ușor schimbate pe de altă parte. Mai exact, social democrații ar fi în fața creștin democraților.

-SPD, social democrați: 25%, ZDF: 26%

-CDU/CSU, creștin democrați: 25%, ZDF:24%

-Verzii: 15%, ZDF: 14,5%

– Afd:11%, ZDF: 10%

-FDP, liberal: 11%, ZDF:12

-Alte partide-8%, ZDF: 8,5%

-Linke, extrema stângă:5%, ZDF:5%