Premierul Florin Cîțu anunță că Guvernul este pregătit să aplice din nou măsurile de sprijin pentru părinții care trebuie să stea acasă cu propriii copii, în cazul în care școlile vor fi închise din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19. Florin Cîțu afirmă că există resurse bugetare pentru o asemenea măsură.

Căror părinți li se va putea acorda sprijinul?

„Am spus că vreau anul acesta că vreau prezență fizică și în continuare vom face tot posibilul să avem prezență fizică în anul școlar 2021/2022. Bineînțeles că dacă vom merge în această direcție și vom avea școli închise și părinți care trebuie să stea cu copiii acasă, avem o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susține financiar o parte din salariul mediu brut.

Vom reintroduce acestă măsură pentru perioada în care părinții trebuie să stea acasă cu copiii dacă se închide școala. Este vorba despre părinții care nu sunt în telemuncă. Măsurile există, le-am folosit anul trecut, le putem folosi și anul acesta. Resursele bugetare există”, a declarat Florin Cîțu.

Potrivit ordinului comun emis de miniștrii educației și sănătății, în anul școlar 2021/2022, școlile vor fi închise doar dacă incidența în localitate depășește 6 cazuri la 1000 de locuitori. În cazul în care se descoperă cazuri de COVID-19 într-o clasă, sunt suspendate doar cursurile clasei respective.

Ministrul Educației vrea să elimine activitatea în online

În urmă cu câteva zile, ministrul Educației spunea că, în ciuda creșterii numărului de elevi confirmați cu Covid-19, dorește ca orele să se țină cât mai mult cu prezență fizică. Ministrul a pregătit și soluții în cazul în care un elev dintr-o clasă a fost depistat pozitiv.

„Este rezultatul activităților de la începutul lunii septembrie, activități care au presupus evenimente, concerte, mobilitate foarte mare în mall-uri care au presupus chiar și activitate pe litoral. Vom vedea începând cu 1 octombrie care sunt consecințele reluării școlilor cu prezență fizică. Până în momentul de față numărul de infectări, peste 1000 de infectări în rândul elevilor și preșcolarilor plus peste 600 de infectări în rândul cadrelor didactice și personalului din învățământ sunt rezultatul activităților de dinainte de începerea școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a discutat și despre consecințele infectării elevilor.

”Un număr important care, din păcate, confirmă contagiozitatea noi tulpini care afectează procesul de învățământ este vorba despre peste 17.000 de elevi care în acest moment nu își pot desfășura activitatea în școală cu prezență fizică, din cauza infectării la la care se adaugă alte câteva mii care nu pot participa prezența fizică din motive de infrastructură inadecvată. În total șapte elevi dintr-o mie nu pot merge la școală cu prezența fizică”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu