"Comisia Europeană tocmai a decis să prelungească ajutorul său financiar" pentru Ucraina cu "suma suplimentară de 1,8 miliarde de euro", a declarat Juncker în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că "solidaritatea cu Ucraina nu reprezintă doar cuvinte goale".

"Ucraina nu este singură. Europa este unită alături de Ucraina şi susţine programul de reforme al noului Guvern" de la Kiev, a continuat el într-un comunicat publicat în capitala Letoniei, ţară care a preluat la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a UE.

Această propunere pentru un nou ajutor macrofinanciar sub formă de împrumuturi are nevoie de aprobarea statelor membre UE şi a Parlamentului European. Acest ajutor va necesita asumarea unor obligaţii, şi anume continuarea programului propus de Fondul Monetar Internaţional şi punerea în aplicare a reformelor care vor fi negociate între Comisia Europeană şi Kiev.

Noul efort financiar european este destinat "să ajute Ucraina pe plan economic şi financiar în faţa provocărilor grave cu care se confruntă ţara", a subliniat Comisia Europeană.

Până în prezent, Uniunea Europeană a alocat 1,36 miliarde de euro Ucrainei prin intermediul unor programe de ajutor macroeconomic. O ultimă tranşă de 500 de milioane de euro a fost vărsată la 2 decembrie.

Anunţul lui Juncker vine după ce miliardarul american George Soros a spus că Europa se află sub atacul Rusiei şi a cerut ca UE să ajute Ucraina, care ar putea avea nevoie de până la 50 de miliarde dolari.

"Europa trebuie să se trezească şi să recunoască faptul că este atacată de Rusia. Liderii europeni nu tratează corect situaţia şi dacă nu vor acorda un program de sprijin impresionant în schimbul unui plan de reforme agresive, Ucraina probabil se va prăbuşi", a afirmat Soros într-un articol publicat în publicaţia New York Review of Books, transmite Bloomberg.