Se schimbă legea căsătoriilor. Noua legislație va permite ca atribuțiile primarilor privind oficierea căsătoriilor și semnarea actelor de stare civilă să fie delegate către funcționari publici, inclusiv viceprimari, secretari generali, conducători ai compartimentelor de stare civilă sau angajați ai serviciilor de evidență a populației.
Legea căsătoriilor se schimbă în 2025
Această schimbare vine ca răspuns la nevoia de a reduce presiunea birocratică și de a asigura funcționarea continuă a serviciilor de stare civilă, chiar și în afara orelor obișnuite de program sau în zilele libere.
În caz de disfuncționalități tehnice ale sistemelor informatice, documentele de stare civilă vor putea fi completate manual, pentru a preveni amânarea oficiilor programate.
Pe lângă simplificările administrative, noua lege vine și cu măsuri de sprijin financiar pentru cuplurile tinere
Pe lângă simplificările administrative, noua lege vine și cu măsuri de sprijin financiar pentru cuplurile tinere. Programul guvernamental Family Start oferă credite garantate de stat de până la 75.000 de lei, sume care pot fi folosite pentru organizarea nunții, nașterea și creșterea copiilor, achiziționarea unei locuințe sau a unui autoturism.
Scopul este de a permite tinerilor să își construiască un viitor fără a fi împovărați de costuri majore de început.
„Se impune ca angajaților compartimentelor de evidență a populației să le fie delegate atribuții de stare civilă, astfel încât sarcina prestării de ore în afara orelor normale de program să fie distribuită cât mai multor persoane. În această modalitate, asigurăm și dezideratul fluidității serviciilor de stare civilă în weekend, dar și funcționarea în zilele în care angajații care au lucrat în weekend solicită acordarea de zile sau ore libere în timpul săptămânii”, a declarat inițiatorul proiectului de lege, Gabriel Andronache.

Programul „Subvențiile pentru căminul familiei” va aduce beneficii familiilor cu copii
Totodată, programul „Subvențiile pentru căminul familiei”, aflat în curs de aprobare, va aduce beneficii familiilor cu copii prin subvenționarea dobânzilor la creditele ipotecare, în funcție de numărul de copii.
Această măsură se aplică și celor care au contractat deja credite prin schemele „Prima Casă” sau „Noua Casă”. Includerea în program va fi automată, în funcție de datele furnizate de instituțiile financiare și structura familială a beneficiarilor.