Indemnizație de șomaj ce poate depăși 1.500 de euro

Mulți români, dar și alți cetățeni din alte țări europene, se confruntă cu provocări legate de pierderea locului de muncă în contextul închiderii sau a reducerii personalului din diverse companii.

În astfel de situații, indemnizația de șomaj poate fi o soluție vitală pentru a asigura un venit minim. Cu toate acestea, în România, această indemnizație oferă doar un trai de subzistență, spre deosebire de alte țări, unde poate depăși 1.500 de euro lunar.

Un exemplu este Germania, unde indemnizația de șomaj, cunoscută sub numele de Arbeitslosengeld I sau ALG 1, poate asigura un venit decent pe o perioadă limitată de timp pentru cei care și-au pierdut locul de muncă. Această prestație este parte a sistemului de asigurări de șomaj și este acordată în anumite condiții, scrie Suedkurier.

Ce condiții trebuie îndeplinite

Pentru a putea primi prestații precum indemnizația de șomaj trebuie să îndepliniți anumite cerințe. Acestea sunt următoarele:

  • Cei afectați sunt șomeri. Această cerință este îndeplinită dacă lucrați mai puțin de 15 ore pe săptămână.
  • Salariatul nu a împlinit încă vârsta de 65 de ani.
  • Cei afectați trebuie să se fi înregistrat personal ca șomeri la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă. Acest lucru trebuie făcut nu mai târziu de prima zi de șomaj. Cu toate acestea, raportul poate fi făcut și dacă pierderea locului de muncă este de așteptat în următoarele trei luni.
  • Angajatul trebuie să facă eforturi independente pentru a pune capăt șomajului. Aceasta include și înregistrarea timpurie ca solicitant de locuri de muncă la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, care trebuie făcută cu cel puțin trei luni înainte de încheierea raportului de muncă.
  • Angajații sunt disponibili pentru eforturile de plasare ale Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă și sunt pregătiți să accepte locuri de muncă rezonabile.
  • Perioada de calificare trebuie îndeplinită. Aceasta înseamnă că salariatul trebuie să fi fost încadrat în muncă supus asigurării obligatorii timp de cel puțin douăsprezece luni din ultimele 30 de luni și să fi plătit asigurări de șomaj în acest timp.

Cum se calculează indemnizația de șomaj în Germania

Cuantumul pentru indemnizația de șomaj în Germania se calculează în funcție de salariul mediu și poate fi de 60% din salariul prestației pe zi, cu posibilitatea de a crește la 67% în cazul celor care au cel puțin un copil. De asemenea, aveți dreptul și la alocație pentru copii.

Pentru a verifica cu exactitate valoarea indemnizației de șomaj, Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă pune la dispoziție un calculator online pe site-ul său. Astfel, românii care lucrează sau intenționează să lucreze în Germania pot beneficia de aceste prestații în caz de pierdere a locului de muncă, asigurându-și un venit minim până când își găsesc un nou loc de muncă. Conform unor date statistice oficiale, în Germania sunt peste 900.000 de români.