Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai mediului de afaceri, care au dezbătut la Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie implicaţiile aplicării noilor scheme de finanţare pentru IMM-uri. Ministerul Finanţelor Publice este principalul furnizor de ajutor de stat, pentru susţinerea marilor investiţii. Începând din 2007 şi până la sfârşitul acestui an, România beneficiază de o intensitate maximă în acordarea acestui ajutor de stat, în cadrul UE.

Astfel, până acum au fost sprijinite 38 de proiecte care au beneficiat de ajutor de stat, cu o valoare de 1, 7 miliarde euro, şi care au creat 15.000 de noi locuri de muncă, beneficiari fiind marile companii cu capital străin înregistrate  în România.

În plus, Ministerul Finanţelor a acordat şi ajutoare pentru 850 de  IMM-uri pentru realizarea unor proiecte de investiţii, valoarea acestora ajungând la 90 de milioane de euro. Începând din 16 august 2013, IMM-urile vor putea aplica pentru noua schemă de ajutor de minimis, de care vor putea beneficia, conform HG nr.274/2013, atât firmele active pe piaţă, cât şi start-up-urile.

Valoarea acestui ajutor nerambursabil poate ajunge la 200.000 euro, suma putând să acopere valoarea totală a investiţiei. Este condiţionată însă de crearea şi menţinerea unui număr de noi locuri de muncă, suma totală alocată până în prezent pentru acest tip de ajutor destinat IMM-urilor fiind  de 40 de milioane lei, cu posibilitatea suplimentării la rectificarea bugetară.