Acordul va trebui aprobat şi de OFAC (Oficiul american pentru controlul bunurilor străine). 

Primul avion Airbus 321 ar urma să fie livrat la mijlocul lunii viitoare, ca parte a planului Iran Air de a achiziţiona sau de a contracta în leasing 200 de avioane, pentru a-şi moderniza flota. 

Airbus va livra Iran Air 46 de modele Airbus A320, 38 de modele A330 şi 16 modele A350 XWB. 

Joi, acţiunile Airbus au scăzut cu 0,8% la bursă, anul acesta titlurile înregistrând un avans de aproximativ 1%. 

În plus, Iranul, care a finalizat săptămâna trecută un acord cu constructorul american Boeing pentru achiziţionarea a 80 de avioane, poartă în paralel discuţii cu mai multe firme străine de leasing aerian pentru finanţarea achiziţiei unui număr de 77 de avioane, dintre care 42 de la Airbus şi 35 de la Boeing, a precizat Asghar Fakhrieh Kashan. 

"Vor fi cel puţin două companii de leasing", a spus Kashan. 

Iranul cumpără avioane pentru a reface flota învechită a transportorului IranAir, în urma unui acord semnat cu marile puteri pentru eliminarea majorităţii sancţiunilor internaţionale. La şase luni după încheierea, în luna iulie 2015, a unui acord istoric care reglementează activităţile nucleare ale Iranului, majoritatea sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului a fost ridicată în luna ianuarie a acestui an, ceea ce a făcut ca firmele şi investitorii străini să încerce să cucerească piaţa iraniană. 

Airbus Helicopters a inaugurat, recent, noua fabrică din România, o investiţie de 52 de milioane de euro, unde va fi produs elicopterul cu două motoare H215, primul aparat fiind aşteptat să iasă de pe linia finală de asamblare în 2018. 

SURSA: Agerpres