Producţia de cereale a României a crescut cu 24,3%, până la 20,78 milioane tone, în 2011, producţia de porumb s-a situat la 11,6 milioane tone, iar cea de grâu la 7,1 milioane tone, ceea ce a făcut din România al doilea şi respectiv al cincilea producător de porumb respectiv grâu din Europa.
"Agricultura a fost un motor important al economiei anul trecut, fiind responsabilă pentru 0,7 puncte din creştere economică de 2,5% înregistrată de România anul trecut", a declarat economistul şef al Băncii Comerciale Române, Lucian Anghel.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat că factori importanţi care au îmbunătăţit performanţele sectorului agricol au fost creşterea preţurilor la materii prime şi îmbunătăţirea modului de acordare a subvenţiilor. Fuia a adăugat că datorită acestor stimulente România a reuşit să reducă suprafaţa de teren agricol necultivată de la trei la un milion de hectare.

FT subliniază că randamentul în termeni de kilogram la hectar în România se situează la jumătate faţă de media din UE. Potrivit unui raport BCR, productivitatea agriculturii româneşti rămâne la un nivel scăzut din cauza lipsei de investiţii în echipamente şi irigaţii, lipsei de profesionalism şi a fragmentării terenurilor, în condiţiile în care mulţi agricultorii practică doar o agricultură de subzistenţă.

"Agricultura românească operează în prezent doar la jumătate din potenţialul de productivitate, comparativ cu lideri în domeniu, ca Franţa. Însă potenţialul este uriaş. România are teren de calitate, un port mare la Constanţa, acces la Dunăre şi un grad de absorbţie al fondurilor comunitare care poate creşte în continuare. Pieţele majore pentru exportul de cereale sunt Siria, Arabia Saudită şi Egipt, astfel încât suntem mai puţin vulnerabili la criza din zona euro", a declarat Lucian Anghel.

La rândul său, ministrul agriculturii a spus că alocarea eficientă a fondurilor de la UE este o prioritate pentru următorii ani, în special pentru a încuraja fermierii să integreze terenurile mai mici în ferme mai mari şi mai productive şi să încurajeze tinerii să se mute la ţară. În acest sens, ministrul agriculturii evocă posibilitatea înfiinţării unei bănci agricole care să ajute şi să-i sprijine pe tinerii fermieri. Deşi presa susţine că măsură ar fi o tactică destinată să-i favorizeze pe fermierii români în defavoarea celor străini, Stelian Fuia răspunde că apreciază capitalul, cunoştinţele şi tehnologia aduse de investitorii străini, se mai menţionează în articolul de blogul FT.
Sursa: Agerpres