Acordul Central European de Liber Schimb a vrut sa stabileasca o zona de comert intre tarile Europei Centrale si de Est. Statele semnatare: Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria si Romania au dorit participarea la CEFTA ca pe o anticamera a Uniunii Europene. Acum, la patru ani de la semnarea acordului, este evident ca Ungaria, Cehia si Slovacia sunt marile castigatoare. Ele au sustinut in aceste zile la Bucuresti liberalizarea totala a comertului in cadrul CEFTA. Adica desfiintarea taxelor vamale la produsele agricole la care inca se mai aplica, o taxa cuprinsa intre 4 si 37 la suta. In ceea ce priveste produsele industriale, comertul este complet liberalizat. Dar dosarul agricol este cel mai sensibil. Spre exemplu, deficitul comercial al Romaniei cu produse agroalimentare a fost anul trecut de 160 milioane de dolari. Majoritatea covarsitoare a acestui deficit provine din relatiile cu Ungaria.
Autoritatile de la Bucuresti au incercat sa micsoreze pierderile introducand taxa de salvgardare la importurile de carne de porc din Ungaria. Problema pe care Guvernul roman incearca sa o rezolve chiar in aceasta perioada este trecerea de la acordurile multilaterale intre membri CEFTA la acorduri bilaterale. Practic aceasta masura ar echivala cu spargerea acordului de liber schimb. Sau cel putin o renegociere drastica a acordului. Romania si-a exprimat nemultumirea fata de acordul CEFTA inca de acum o luna. La fel, Polonia are mari probleme cu importurile de grau din Ungaria.
Participantii la reuniunea de la Bucuresti a comitetului mixt au decis ca Romania, Bulgaria, Slovenia si Polonia sa-si poata proteja interesele nationale in comertul cu produsele agricole.
Dincolo de controversele privind soarta acordului, trebuie remarcat un lucru: economia romaneasca este fragila in fata concurentei cu economiile vecine. Punctul cel mai sensibil este industria alimentara. Este adevarat ca, spre exemplu, fermierii maghiari beneficiaza de subventii, dar la fel de adevarat este ca agricultura si industria alimentara romaneasca produc la costuri mari. Ceea ce, in ideea aderarii la Uniunea Europeana, ar trebui sa puna pe ganduri administratia de la Bucuresti.