De la iceputul anului am asistat la un tir al promisiunilor Guvernului privind sprijinirea cu alocatii de la bugetul statului a producatorilor agricoli si, implicit, a societatilor comerciale producatoare de masini si utilaje agricole. Multe dintre aceste promisiuni s-au transformat i acte normative. Altele au ramas la nivel de discutii. Mai itii s-a emis ordonanta de urgenta care prevede un sprijin de un milion de lei pentru fiecare hectar de pamint cultivat, detinut de producatorii agricoli. in total, este vorba de 6.000 de miliarde de lei, bani alocati de la bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP).
La iceputul acestei luni, a itrat i vigoare si ordinul emis de ministrul agriculturii, Ilie Sirbu, prin care producatorii agricoli si prestatorii de servicii din agricultura beneficiaza de o alocatie de 55% (inclusiv TVA) din pretul de achizitie al utilajelor agricole autohtone. Pentru anul 2001 se prevede suma de 800 miliarde lei necesara pentru acoperirea acestei subventii. Sursa este Fondul special „Dezvoltarea agriculturii rominesti”, ce se alimenteaza din veniturile Agentiei Domeniilor Statului (taxe de redeventa pe terenurile concesionate si sumele provenite din privatizari). Producatorii agricoli beneficiari vor suporta 45% (inclusiv TVA) din pretul de achizitie. Ceea ce iseamna ca o parte de 10% din TVA va fi acoperita din alocatia data de stat, iar cealalta, de 9%, de cumparator. Atita vreme cit societatile comerciale si asociatiile familiale agricole sunt scutite de plata TVA, ele isi pot deduce aceasta cheltuiala, dupa cumpararea utilajului. Rezulta de aici ca, de fapt, ele vor plati doar 36% din pretul de achizitie al masinilor agricole, restul suporta statul. in aceasta categorie nu intra producatorii agricoli persoane fizice.
Fondul special are probleme cu alimentarea
Masura este salutara. A si produs efecte de cind a intrat i vigoare. Comenzile de tractoare, combine, semanatori etc. au crescut i ultimele doua saptamini. Numai fabrica Tractorul Brasov are iregistrate peste 1.000 de comenzi, iar Semanatoarea circa 60, dupa cum ne-a informat Ion Radulea, presedintele Consiliului de administratie al SC Semanatoarea SA. Problema care se pune i schimb este daca i fondul „Dezvoltarea agriculturii rominesti” exista bani pentru ca MAAP sa faca decontarile cu societatile producatoare. Deocamdata, buzunarul este gol. MAAP intentioneaza i prezent sa ceara un imprumut de la Ministerul Finantelor, din Trezorerie, de 500 miliarde lei, pentru a putea face fata platilor. „Daca acest imprumut nu va fi acceptat, ordinul nu-si va atinge scopul de a dezvolta procesul investitional i agricultura si de a creste gradul de mecanizare al lucrarilor”, ne-a declarat Doru Samarineanu, secretar al Asociatiei Constructorilor de Tractoare si Masini Agricole din Rominia (ACTMAR). Mai mult, veniturile acumulate i acest fond nu au putut face fata nici platilor de anul trecut. Din banii care s-au adunat de la iceputul anului 2001, din taxele de redeventa, se mai platesc ica restantele pe anul trecut, restante ce isumeaza circa 40 miliarde lei si care reprezinta itirzieri de plati pe Ordinul MAA nr. 125/2000. Un ordin asemanator celui emis recent de ministrul Sirbu, care isa prevedea o alocatie de doar 25% din pretul de achizitie al utilajelor agricole.
Pe de alta parte, bugetul MAAP suporta si subventia de 70% din dobinda la creditele acordate de banci producatorilor agricoli care achizitioneaza utilaje din productia interna, conform Ordonantei nr. 36/1999, ramasa i vigoare pina la data de 1 iulie anul acesta.
Toate aceste subventii ce isumeaza mii de miliarde de lei sunt trase din aceeasi sursa de finantare: bugetul MAAP si Fondul special de dezvoltare a agriculturii, gestionat de acelasi minister.
Este adevarat ca agricultura romineasca are nevoie de subventii. insa este putin probabil ca fondul special, i care nu s-au colectat pina acum decit 30 miliarde lei, si bugetul MAAP, de doar 10.000 miliarde lei, sa faca fata acestor costuri.