''Am venit la târg cu produse din gospodăria proprie, cu slănină, brânză de capră, pentru care folosim cheag natural, cârnaţi de vită cu porc, din care frigem şi la grătar, brânză de burduf şi virşli. Sunt produse făcute în casă şi fiecare are un secret în reţetă. De exemplu, virşli în Ardeal se fac într-un fel, la noi, în altfel. Slănina, sau clisa cum îi spune la noi, are, la fel, un secret ca să poţi să îi dai culoare din flacără, din foc. Acelaşi lucru este şi la cârnaţi. Toată lumea pune aceleaşi condimente, dar trebuie să ştii când şi cum să le bagi şi în ce cantitate. Sunt produse foarte bune, pentru care statul, din păcate, nu ne ajută cu piaţa de desfacere'' a spus Ion Păun din Soceni.

El a subliniat că produsele de casă sunt toate naturale, ecologice, fără chimicale, iar singurele condimente care se folosesc sunt sarea mare, neprelucrată, piperul, usturoiul şi boiaua.

''Chiar eu am încercat mai multe feluri de cârnaţi din comerţ. Sigur, sunt mult mai aspectuoşi şi, poate, mai buni la gust însă seamănă foarte mult între ei. Aproape toţi sunt la fel, din cauza chimicalelor. Acestea, însă, fac mult rău organismului. Am încercat şi eu să le dau culoarea celor din comerţ, dar nu mi-a ieşit. Dacă pui prea multă boia, devin negri la culoare şi îi schimbă şi gustul'', a mai spus Păun.

Producătorii speră ca pe viitor statul să îi ajute cu piaţa de desfacere, având în vedere că este una din cele mai stringente probleme cu care se confruntă.

''Noi încercăm să ne punem pe picioare, să producem în continuare ceea ce am învăţat de la părinţii, bunicii şi străbunicii noştri, dar dacă nu avem piaţă de desfacere, încet-încet, ne vom restrânge activitatea şi chiar ne vom retrage. Ca să vă dau doar un exemplu, am să vă spun despre brânza de capră, ca produs finit. Plătesc impozit pe pământ, indiferent că e fâneţe sau porumb, plătesc un al doilea impozit pe animale, deci pe fiecare capră, şi voi mai plăti un impozit de acuma ca producător, pentru că voi primi şi un chitanţier, iar după ce am vândut mă duc la finanţe unde voi plăti şi impozitul de 16%. Deci, până la produsul finit, pentru capra pe care o am, plătesc de trei ori impozit. În schimb, statul nu ne oferă nimic. Statul ar trebui să spună: da, eu îţi cer, tu îmi dai. Pentru asta, eu îţi ofer piaţa de desfacere. Din aceste cauze ne gândim tot mai mult să renunţăm, pentru că populaţia rămâne blocată. Nu putem să răzbim dacă nu putem să exportăm marfa'', a explicat producătorul din Soceni.

AGERPRES