Acest deficit este motivat, după cum explică COAG printr-un comunicat, de decizia Comisiei pentru fluxuri migratorii din Huelva de a nu mai acorda prioritate persoanelor de origine marocană la angajarea pentru lucrările amintite, dar şi faptului că, după introducerea moratoriului, muncitorii români au nevoie din nou de un permis de muncă.

De ani de zile, românii şi marocanii îşi aduc o contribuţie majoră la mâna de lucru în campaniile agricole din Huelva, astfel încât COAG este de părere că aceste măsuri ‘vor face ca lucrările de pe plantaţiile de căpşuni să fie lipsite de un număr important de muncitori calificaţi în domeniu’.

Organizaţia mai subliniază că muncitorul agricol spaniol este ‘o persoană foarte calificată şi în cele mai multe cazuri asipră să lucreze în alte sectoare cum ar fi cel hotelier sau alte servicii’.

În consecinţă, ca şi în precedentele campanii, dacă nu se poate acoperi necesarul de forţă de muncă de pe plan local ori naţional, trebuie să recurgem la imigranţi angajaţi din ţara lor de origine.

În ce priveşte moratoriul asupra României, COAG apreciază cu ‘nu este justificat’ în sectorul agrar şi atrage atenţia că asemenea măsuri au fost luate în Spania în 2007 şi 2008 şi au avut ca rezultat ‘serioase probleme în recrutarea forţei de muncă’ necesare lucrărilor din agricultură.

SURSA: Agerpres