Un patron al unei agenții de transport din Republica Moldova avertizează turiștii că regulile de traversare a frontierelor s-au schimbat radical odată cu intrarea României în Spațiul Schengen aerian și maritim. Marin, așa cum s-a prezentat, a adus în discuție modificările din procesul de trecere a frontierei, subliniind că vechile practici nu mai funcționează la vamă.

Nu se mai trece frontiera așa ușor spun cetățenii din Republica Moldova

El explică că la frontiera României cu Ungaria nu se mai pun ștampile în pașapoarte, ci doar se verifică documentele. Totodată, el subliniază că autoritățile române efectuează o verificare amănunțită a documentelor și a perioadei de ședere în Europa a persoanelor care trec frontiera dinspre Republica Moldova.

Patronul firmei de transport a menționat că vechile practici de a da bani la vamă pentru a facilita trecerea frontierei nu mai sunt posibile. El a avertizat că cei care au depășit perioada de ședere în Europa sau în România vor primi amenzi.

„Vin cu noutăți, cu vești nu prea bune pentru cei care dețin doar pașapoarte biometrice. Adică se speculează pe interne de porturi, de una, de alta. Vreau să vă spun că România a intrat în Spațiul Schengen aerian și maritim. Nu știu ce treabă are asta cu calea terestră. La hotarul României cu Ungaria nu se mai pun ștampile în pașapoarte, doar verifică pașapoartele.

Iar la noi, la hotar cu Republica Moldova, românii deja îți numără toate păcatele, câte zile ai stat acolo, în Germania ori în Italia, în Europa, mai pe scurt, și dacă ai încălcat termenul de ședere.

Vreau să vă spun că da, este adevărat, nu se mai trece cum erați obișnuiți la Ungaria. Și știți foarte bine toți că dădeai 100 de euro și se trecea. Închideau ochii, îți făceau ei pașapoartele, treceai înapoi, mai dădeai 100 de euro și era fix ca-n Chicago, era foarte bine. Sau care aveai, dădeai 150 de euro și era foarte bine, îți făceai treaba, mergea treaba, toți care voiau să stea. Deocamdată la români nu mai merge treaba asta. Se pune deport”, a spus acesta.

control, frontiera, Schengen, control pasaport
SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritățile din România sunt foarte stricte

Marin a subliniat că nu există nicio modalitate de a evita aceste sancțiuni și că autoritățile române sunt foarte stricte în aplicarea regulilor. El a adăugat că persoanele care vor să călătorească din Republica Moldova în Europa trebuie să țină cont de aceste noi reguli și să respecte termenul de ședere de 90 de zile înainte de a pleca din nou în Europa.

„Cei care au depășit mai mult de 90 de zile de stat în Germania sau Europa. Menționez, cei care au depășit 90 de zile. Le pune deport. Adică dacă tu ai depășit cu mai mult de 30 de zile, încă se mai pune jumătate de an deport și vreo 200 de euro amendă. Sunt unii cărora le pune și pe 3, 4 sau 5 ani.

Nu căutați căi, deocamdată, nu căutați păduchi, cum s-ar zice, nu ia nimeni bani la români, nu se clarifică nicicum. Care are păcate, plătește cu deport și cu amendă. Asta e 100% drept și, deocamdată, așa e.

Pentru cei care vor să plece din Moldova în Europa și nu au stat 3 luni, la fel, îi întoarce înapoi în Moldova. Trebuie să stai 3 luni acasă, apoi să pleci iar în Europa. Nu este, deocamdată nici o ieșire, nici un canal, nimic. Aseară, dintr-un autocar întreg am avut o persoană căreia i-au pus deport”, a spus patronul firmei de transport.