Într-o perioadă în care majoritatea băncilor au restrâns numărul de unităţi teritoriale (sucursale, agenţii sau puncte de lucru), există totuşi câteva bănci care şi-au extins reţeaua anul acesta şi anul trecut.

Printre acestea, BCR, ING, OTP,  Millennium Bank. Alte bănci, precum Alpha Bank sau Unicredit, au menţinut numărul de unităţi constant. Celelalte bănci consultate de Capital au refuzat să dezvăluie informaţii despre dezvoltarea reţelei teritoriale. Conform datelor Băncii Naţionale, în perioada decembrie 2004 – decembrie 2008, numărul de unităţi la nivelul întregului sistem bancar din România a crescut de la 3.038 la 6.552, adică de mai mult de două ori. Începând însă cu anul 2009, băncile au fost forţate de criză să îşi restructureze activitatea, iar numărul de agenţii şi sucursale a scăzut cu 4%, până la 6.290, în luna iunie a anului curent. Numărul de angajaţi din bănci a crescut cu 144% din 2004 până în 2008, adică de la 49.522 la 71.622 angajaţi, însă în anul 2009 s-a înregistrat o scădere cu 4,4%, până la 68.462 de persoane în septembrie. În primele trei trimestre din 2009 au fost închise 239 de sucursale, fiind deschise în paralel doar 149.

În cazul BCR, reţeaua teritorială s-a extins cu 20 agenţii în 2009 şi cu şase unităţi în 2010. „Ne-am orientat cu precădere spre judeţe/municipii reşedinţă de judeţ, unde mediul de afaceri presupunea o creştere a activităţii bancare“, susţin reprezentanţii BCR. Astfel, în  Prahova s-au deschis două agenţii în  Ploieşti şi două în localităţile Boldeşti-Scăeni şi Filipeştii de Pădure. În plus, în municipiile Cluj, Timişoara şi Bucureşti, au fost deschise câte trei agenţii. De asemenea, în următoarele localităţi în care BCR nu era prezentă a fost deschisă câte o sucursală: Topoloveni (Argeş), Oraviţa (Caraş-Severin), Borca (Neamţ),  Seini (Maramureş), Medgidia (Constanţa) şi Babadag (Tulcea). Unităţile BCR funcţionează cu un număr mediu de patru salariaţi specializaţi pe activităţi bancare ale segmentului retail. În prezent se află în faza finală de amenajare încă patru agenţii, din care trei în localităţi din judeţele Gorj, Braşov şi Galaţi.

ING Bank a deschis în anul 2009 cinci unităţi noi, în Craiova, Curtea de Argeş, Iaşi şi Bucureşti (două). În 2010, numărul locaţiilor existente nu a fost mărit. Pentru locaţiile nou-deschise, numărul mediu de angajaţi este de trei. Reprezentanţii băncii au declarat că anul acesta nu vor deschide sucursale sau office-uri noi, reţeaua existentă acoperind nevoile de business din acest moment.

Planuri pentru următorii ani

215-52960-24_bank_shutterstock_23.jpgOTP Bank România a deschis în 2009, în Covasna, o nouă unitate bancară care oferă produse şi servicii destinate atât clienţilor persoane fizice, cât şi companiilor. Numărul total de unităţi al băncii a ajuns astfel la 106. Tot în 2009, 14 centre de creditare au fost transformate în agenţii complet operaţionale. Gabriel Creţu, director al diviziei de retail banking al OTP, declară că, „pentru asigurarea unei prezenţe consistente pe termen lung, banca ar avea nevoie de 200 de unităţi, faţă de 106 câte operează în prezent. Acest prag ar putea fi atins în trei-patru ani, fie printr-o dezvoltare organică, fie prin eventuale achiziţii“.

Atribuţii extinse pentru unităţile de nişă

Millennium Bank are în prezent o reţea de 74 de sucursale în Bucuresti şi în 18 judeţe. Pe parcursul anului 2009, banca a deschis nouă unităţi, în oraşele Baia Mare, Bucureşti, Craiova, Iaşi, Piatra- Neamţ, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu şi Suceava. Astfel, reţeaua băncii a crescut de la 65 la 74 de unităţi. În medie, o sucursală Millennium Bank are patru angajaţi.

 Reprezentanţii Millennium declară că, în a doua parte a anului trecut, banca şi-a dezvoltat modelul de business şi a transformat unităţile specializate în vânzarea de credite de nevoi personale în sucursale care pun la dispoziţia clienţilor întreaga ofertă de produse şi servicii de retail. În prezent, Millennium Bank se concentrează asupra consolidării reţelei sale teritoriale.

Banca RBS a deschis în 2009 două unităţi noi, una în Bucureşti (în cartierul Berceni) şi una în Cluj. De asemenea, au fost deschise şi două noi Royal Preferred Banking lounge-uri, dedicate clienţilor de private banking, în Bucureşti (Unirii) şi Constanţa.  Ca valoare medie a investiţiilor, cifrele pentru locaţiile obişnuite (de tip Berceni & Cluj) sunt de 220.000 euro pe locaţie, iar pentru lounge-urile Royal Preferred Banking de 500.000 euro fiecare, susţin reprezentanţii băncii. Numărul de angajaţi pe unitate variază între 7 şi 30, în funcţie de mărimea acesteia, şi de tipul de clienţi deserviţi, care determină tipul de operaţiuni desfăşurate.

Alpha Bank şi-a menţinut numărul de sucursale constant în perioada 2009-2010, mai exact 200 de unităţi.

Reprezentanţii Unicredit susţin că banca a parcurs, începând cu 2009, o perioadă de optimizare a prezenţei teritoriale, în urma căreia numărul de sucursale şi agenţii a rămas aproximativ constant: „pe termen mediu (trei-cinci ani), ne menţinem strategia de creştere organică. În prezent, analizăm un plan pe următorii trei-cinci ani, prin care practic vom actualiza strategia de extindere a reţelei pe care o aveam înainte de criză“.

215-52961-capital_24.jpg