‘Performanţele în ceea ce priveşte deficitul regiunilor se adaugă presiunilor asupra guvernului central de a efectua reducerile necesare’, a arătat Renwick.

Spania are calificativul AA+ de la Fitch cu perspectivă negativă.

Potrivit reprezentantului agenţiei de evaluare financiară, încetinirea creşterii economice, eşecul în ceea ce priveşte ţintele de deficit sau utilizarea fondurilor publice într-o măsură mai mare decât estimările pentru a salva băncile vor constitui ‘ameninţări serioase pentru ratingul ţării’. Fitch a redus, miercuri, ratingurile pentru cinci regiuni din Spania, inclusiv Catalonia şi Andalusia, pe fondul majorării datoriilor şi slăbirii perspectivelor de creştere.

Guvernele regionale ale Spaniei administrează mai mult de o treime din cheltuielile publice, inclusiv pentru sănătate şi educaţie, şi sunt afectate de scăderea semnificativă a veniturilor generate de tranzacţiilor imobiliare.

Cele 17 regiuni semi-autonome au raportat un deficit bugetar de 1,2% din PIB în prima jumătate a anului, potrivit datelor prezentate pe 8 septembrie de Ministerul de Finanţe. Regiunile au o ţintă de deficit de1,3% din PIB pentru acest an.

Potrivit lui Renwick, o încetinire a economiei în Germania, cea mai mare economie a Europei, va crea şi mai multe dificultăţi Spaniei în atingerea ţintei de creştere economică de 1,3% în acest an.

Prim-ministrul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a arătat, miercuri, că prognoza de creştere ‘ar putea fi afectată’ de tensiunile de pe piaţă, deşi el se aşteaptă în trimestrul trei şi trimestrul patru la o rată de creştere similară cu avansul de 0,2% consemnat în trimestrul doi.

Ritmul de creştere a economiei a încetinit la jumătate în trimestrul doi, în condiţiile în care Franţa, cel mai mare partener comercial al Spaniei, a stagnat, la fel ca şi Germania.

Spania beneficiază de ratingul Aa2 din partea Moody’s Investors Service şi de AA din parteaStandard & Poor’s.