Guvernul a hotărât recent ca angajații din sistemul de stat să primească liber în zilele de 24 și 31 decembrie 2018, pentru a se face punte între zilele libere din weekend și cele legale de Crăciun și Anul Nou. Dacă angajatorii lor decid acest lucru, de o măsură similară s-ar putea bucura și lucrătorii din mediul privat.

Ca urmare a deciziei Guvernului, angajaţii din sistemul bugetar vor avea vacanţe prelungite de Crăciun şi de Anul Nou, dat fiind că 24 decembrie şi 31 decembrie sunt zile de luni urmate fiecare de zile libere, făcându-se astfel punte cu zilele libere din weekend.

fiecare angajator din mediul privat poate stabili, printr-o decizie la nivel intern, să acorde liber propriilor salariați în data de 24 ŞI 31 DECEMBRIE , astfel încât aceștia să se bucure de două minivacnaţe.  Posibilitatea respectivă ne-a fost prezentată, cu o altă ocazie asemănătoare, de Miruna Stănescu, avocată parteneră la Stănescu și Iordache. 

Practic, pentru o asemenea situație, legislația muncii nu impune vreo procedură specială pe care angajatorii privați ar trebui să o respecte, a subliniat specialista, și nici anumite cerințe de formă pentru decizia internă. Cu toate acestea, „decizia angajatorului ar trebui să reglementeze toate aspectele și consecințele ce decurg dintr-o astfel de măsură, spre exemplu dacă și în ce condiții se va recupera această zi liberă”, a spus Miruna Stănescu pentru avocatnet.ro.

Atenție! Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală riscă să fie sancționați de inspectorii muncii cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.