Afganii riscă să moară de foame! Nu războiul este adevăratul inamic

Presa internațională notează că fermierii din provincia afgană sudică Khandar se luptă cu un inamic natural, seceta. În ultimii doi ani, ploile au fost rare în această regiune, motiv pentru care fermierii au apelat la resursele de apă subterane. Din păcate, acestea se epuizează și sunt obținute la costuri din ce în ce mai mari.

The Guardian a a publicat povestea lui Mohammed Rahim, în vârstă de 30 de ani, care a crescut într-o familie de fermieri. Aceștia trăiesc din cultivarea pământului în districtul Arghandab, cunoscut drept ”grânarul din Khandar”.

„Luptele au încetat de puţină vreme. Pacea s-a restabilit, dar acum avem în faţă un nou război: seceta. Acum suntem obligaţi să săpăm adânc pentru a extrage apă din pământ. De doi ani încoace plouă foarte puţin şi ne confruntăm cu seceta. Nu sunt sigur că generaţiile următoare mai pot trăi din culturi cum au făcut-o strămoşii noştri”, spune Rahim. El şi multe alte familii din zonă nu au alte mijloace de trai în afara agriculturii.

”Înainte apa venea la noi”

Presa internațională a prezentat a mai prezentat și povestea unui alt afgan care toată viața sa a fost fermier. Pir Mohammed, în vârstă de 60 de ani, a povestit că înainte apa venea la ei. Acum, ei trebuie să meargă după ea.

”Nu demult aveam canale ce ne transportau apa la fermă şi ce ne mai rămânea împărţeam celorlalţi. Înainte apa venea după noi, era peste tot, acum noi ne ducem după ea”, spune acesta.

Înainte, apa era disponibilă din râu, iar oamenii nu trebuiau să dea niciun ban. Acum, costul zilnic al carburanților pentru pompele de apă este de cel puțin 2.500 de afgani, respectiv 21 de euro.

Aproape 70% dintre afgani trăiesc în zone rurale amenințate de secetă

Rein Paulsenm, directorul Biroului pentru Situaţii de Urgenţă şi Rezilienţă al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (ONU), a anunțat, săptămâna trecută, că seceta severă afectează 7,3 milioane de oameni în 25 din cele 34 de provincii ale ţării.

„Dacă agricultura se prăbuşeşte în continuare va determina subnutriţie, alte strămutări şi va agrava situaţia umanitară”, a spus el.

Un raport al ONU arată că, de-a lungul anilor, fermierii locali au fost prinși la mijloc între schimburile de focuri dintre forțele de securitate și talibani.

Majoritatea fermierilor au venit în această zonă datorită abundenței de apă și a solurilor fertile, însă, potrivit unui localnic, ”asta este deja istorie”.

„Ploua din abundenţă aici şi abia puteam trece râul către fermele noastre. Am avut o viaţă cu apă după voie. Dar asta e deja istorie, spune Neikh Mohammedm, în vârstă de 40 de ani, un localnic venit din 2005 în Khandhar din Dand.

Sursă foto: Dreamstime