”Dacă preţul energiei propriu-zise scade şi factura la consumatorul final creşte, trebuie tras un semnal de alarmă. Preţul energiei la producător înseamnă cam 25-28% din factură, 25% sunt costurile de reţea, iar restul sunt taxe, ce pot ajunge la 50%”, a explicat Lungu. Potrivit acestuia, o parte din taxe sunt reprezentate şi de contribuţia cu certificatele verzi la susţinerea energiei regenerabile.

”Este important să vedem cine va plăti factura regenerabilelor. De la un sistem extrem de stimulativ s-a ajuns la ceva ce tinde să îndepărteze investitorii în energia regenerabilă. Astfel că un echilibru este întotdeauna necesar”, a spus Lungu, citat de Agerpres, în contextul în care, recent, marii consumatori industriali au fost exceptaţi de la plata unei părţi a certificatelor verzi.

Preşedintele AFEER a enumerat câteva lucruri benefice care s-au întâmplat în ultimii doi ani, de când legislaţia primară din sectorul energetic a fost modificată.

'La doi ani după noua lege a energiei, prin eforturile reglementatorului s-au întâmplat câteva lucruri pe care nici eu nu le mai speram: eliminarea taxei de export, rezolvarea problemei TVA pentru non-rezidenţi, introducerea pieţei intrazilnice şi a platformei OTC (over the counter – n.r.), cuplarea cu pieţele din Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, ce se va întâmpla în toamnă', a menţionat preşedintele AFEER, potrivit aceleiași surse.

Totuşi, el a ţinut să arate că mai sunt încă de rezolvat multe probleme. 'Reducerea consumului cu 9% în ultimii doi ani este ceva suprinzător, mai ales că acest indicator a fost decuplat de evoluţia PIB-ului. Pe piaţa de energie, avem o lichiditate încă scăzută pe termen scurt şi pe termen mediu. Lipsa contractelor bilaterale negociate direct creează încă mari probleme', a precizat Lungu.

'Integrarea regenerabilelor în piaţă va fi din nou o problemă. Vom avea un excedent în acest an de 5 milioane de certificate verzi, ceea ce va pune presiune pe piaţa de energie', a adăugat preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie.