Malta a ratificat tratatul de aderare al Romaniei, se pregateste Suedia

Romania si Bulgaria au bifat cea de a zecea tara de pe lista statelor membre ale caror parlamente trebuie sa ratifice tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Dupa Slovacia, Ungaria, Cipru, Slovenia, Grecia, Estonia, Spania, Italia si Cehia, Malta a semnat documentul care atesta ca politicienii din parlamentul acestui stat sunt de acord ca cele doua tari sa devina membre cu drepturi depline ale Uniunii Europene.

Oficialii de la Bucuresti spera ca urmatorul succes sa-l obtinem in Parlamentul Suediei. Intervievat de revista “Capital”, Tommy Waidelich, presedintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul suedez, a declarat ca “ratificarea unui astfel de document este o procedura exclusiv tehnica”, aceasta insemnand ca, spre deosebire de parlamentele altor state membre, cel suedez nu va face nici o evaluare a masurii in care Romania indeplineste criteriile aderarii. Politicianul suedez spera ca procedura de ratificare sa fie indeplinita in urmatoarele doua, trei luni.

Nu toti europenii au nivelul de trai la care viseaza romanii

• Concluziile unui recent studiu realizat de Comisia Europeana spulbera iluziile tuturor celor ce credeau ca a fi cetatean al unei tari ca Franta, Belgia sau Italia inseamna, automat, un nivel de trai ridicat. Circa 27% dintre belgieni nu-si permit, din ratiuni financiare, un concediu anual de o saptamana in afara localitatii in care domiciliaza. In Italia, procentul celor care ar dori sa plece in concediu, dar nu au cu ce, este mai ridicat, 36%, dar mic, comparativ cu situatia portughezilor, 61% dintre ei aflandu-se in aceasta situatie. In ceea ce priveste situatia din fostele state comuniste din centrul si estul Europei, Bulgaria inregistreaza cel mai mare numar de persoane care nu au bani nici macar pentru o saptamana de concediu departe de casa, 82%.

Locul al doilea revine Romaniei, tara in care 74% din cetateni isi petrec concediile acolo unde si locuiesc. Urmeaza Letonia si Lituania, cu 73%, respectiv 70% dintre locuitori aflati in aceasta situatie.

• Un alt indicator al bunastarii – cheltuielile cu incalzirea locuintei, stratifica cetatenii statelor membre in prosperi si saraci. Din cea de-a doua categorie fac parte portughezii (58% din ei nu au bani pentru caldura) si spaniolii (40% se afla in aceasta situatie). In tarile central si est-europene, lituanienii, bulgarii si romanii fac frig iarna, 56%, 55%, respectiv 51% dintre ei neavand bani pentru plata facturilor. In Estonia, 32% din populatie se afla in aceasta situatie, iar in Polonia 30%. Slovacii si cehii sunt cei mai fericiti estici pe timp de iarna, procente foarte mici din populatie aflandu-se in situatia de a nu avea resurse financiare pentru incalzirea locuintei (3%, respectiv 8%).

• In ceea ce priveste consumul de carne, cei mai multi europeni care nu-si pot permite cel putin doua mese cu carne pe saptamana provin din randul bulgarilor (57%) si romanilor (40%).