'Investiţiile în infrastructură sunt la un nivel critic, iar reţeaua slab dezvoltată de transport rutier are un impact negativ asupra afacerilor unor mari exportatori, precum Dacia şi Ford. O situaţie negativă similară se înregistrează şi în sectorul imobiliar, nefiind aşteptat să demareze niciun proiect rezidenţial în acest an, care ar putea aduce, totuşi, proiecte de noi clădiri de birouri', a declarat directorul pentru Europa al AECOM, la Londra, la o întâlnire cu jurnalişti români.

Pe de altă parte, AECOM estimează că sectorul construcţiilor ar putea înregistra o creştere uşoară în 2014, în principal în infrastructura de transport, cea din sectorul privat şi în sectorul de apă-canalizare.

Potrivit specialiştilor AECOM, pe baza datelor furnizate de autorităţile române, în 2014 vor fi finalizaţi în România 70 de kilometri de autostradă.

Compania americană, care cooperează cu firme precum Chevron şi Exxon în proiecte de explorare a gazelor de şist, consideră că există unele semne pozitive conform cărora explorarea gazelor neconvenţionale ar putea să se dezvolte anul acesta în România.

În privinţa finanţării marilor proiecte de infrastructură în România, AECOM apreciază că parteneriatele public-private sunt posibile pe termen lung, nu şi pe termen scurt, pe fondul anumitor incertitudini, alternativa pe termen scurt fiind fondurile europene.

Morriss a mai arătat că, în timp ce în alte state proiectele cu finanţare privată au pondere dominantă, în România, 75 – 80% dintre proiectele în care este implicată compania americană au finanţare din fonduri publice.

AECOM are în România 167 de angajaţi – ingineri, arhitecţi, manageri de proiect, Compania are sediul în Bucureşti şi birouri în Cluj, Braşov, Sibiu, Bistriţa, Deva, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Slatina.

Pentru 2013, cifra de afaceri în România a companiei americane este estimată la 11 milioane de euro, iar în 2012 afacerile s-au ridicat la 12 milioane de euro.

Printre clienţii locali ai AECOM figurează CNADNR, Ministerul Transporturilor, CFR, Petrom, Chevron, Pirelli, Immofinanz, Exxon, Strabag, Primăria Capitalei.

SURSA: Agerpres