Românii sunt îngrijoraţi din cauza coronavirusului, având în vedere că ţara noastră raportează în fiecare zi tot mai multe cazuri de îmbolnăviri.

Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, a încercat să mai risipească din temerile oamenilor. Invitat în emisiunea “Sinteza zilei” de la Antena 3, medicul a răspuns mai multor întrebări puse de telespectatori.

Spre exemplu, o mamă a vrut să ştie dacă mai poate ieşi cu copilul afară în această perioadă. Adrian Streinu-Cercel i-a răspuns că, din datele cunoscute în prezent, transmiterea coronavirusului prin aer este minimală.

“După cum spuneam şi mai devreme, transmiterea aerogenă este minimală. Ca atare, dacă acel copil este plimbat, dar este protejat întrucâtva, să nu vină în contact cu persoanele din jur, practic n-ar trebui să se întâmple mare lucru. Dar asta spunem astăzi. Peste două sau trei săptămâni s-ar putea să spunem total diferit. Aşa că luaţi cu titlu de inventar ce vă spun acum”, a declarat medicul.

Cum poţi preveni infectarea cu coronavirus?

Adrian Streinu-Cercel a mai venit recent şi cu o serie de recomandări prin care poate fi prevenită infectarea cu noul coronavirus.

Prima și cea mai importantă este spălarea cât mai frecventă a mâinilor cu cantități generoase de apă și săpun. Pentru a putea să ne protejăm, pe noi și pe cei dragi, trebuie să știm cum se transmite acest virus.

”În al doilea rând, trebuie să ne obișnuim să nu mai ducem mâna la față sau la nas. Dacă vă veți urmări, veți vedea că în mod constant, în fiecare minut, duceți mâna la față sau pe nas sau la nivelul pielii capului”, mai atrage atenţia medicul.

”În al treilea rând, este să ventilăm și să aerisim foarte bine camerele în care stăm. În al patrulea rând, trebuie să știm că, dacă se întâmplă cumva să ne îmbolnăvim, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne izolăm la domiciliu și apoi să căutăm medicul de familie prin telefon. Protejându-ne pe noi, îi protejăm pe cei din jurul nostru”, mai spune Adrian Streinu-Cercel.